Световният растеж ще се забави значително през тази година, тъй

...
Световният растеж ще се забави значително през тази година, тъй
Коментари Харесай

Значителен спад на растежа прогнозира Световната банка

Световният напредък ще се забави доста през тази година, защото епидемията от Covid-19 и усложненията по веригата за доставки не престават, а държавните стратегии за помощ изтичат, разгласи Световната банка.

Базираната във Вашингтон финансова институция предвижда, че растежът ще се забави до 4,1% през тази година от предстоящите 5,5% през 2021 година, само че предизвести, че " обвързваните с Омикрон стопански разстройства могат доста да понижат растежа " до 3,4%, което съставлява спад от 0,7 процентни пункта.

Вариантът Омикрон на Covid-19, който се популяризира бързо по света, може да утежни обстановката и да изостри дефицита на работна ръка и усложненията във веригата за доставки, предизвести Световната банка.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Федералният запас на Съединени американски щати ще увеличи лихвените проценти четир...

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас се тревожи за големите загуби, които пандемията нанася на хората в бедните страни, което може да има последствия за бъдещето.

" Наблюдаваме притеснителни обрати в бедността, храненето и опазването на здравето. Обхватът от затварянето на учебни заведения също ще има трайно влияние. Много съм угрижен за развиването ", сподели той пред кореспонденти, съобщи БГНЕС, цитирайки Агенция Франс Прес.

Айхан Косе, началник на звеното за прогнози на банката, съобщи пред Агенция Франс Прес, че вариантът Омикрон предизвиква по-малко ограничавания спрямо първичната зараза, което значи, че цялостното влияние може да бъде по-благоприятно. Въпреки това той предизвести: " Ако той се задържи доста по-дълго, а случаите останат нараснали и продължат да оказват напън върху здравните системи, при този сюжет световният напредък ще бъде по-нисък. "

 {{ otherArticle[0].article.title }}
През 2022 година страните ще би трябвало да извърнат огромно внимание на пет риска, в случай че не желаят световнат...

Това би изострило продължаващите битки с дефицита на работна ръка и световните индустриални и транспортни усложнения, които подхраниха вълна от нараствания на цените.

" Вариантът Омикрон ни демонстрира още един път, че пандемията към момента е с нас и би трябвало да се научим по какъв начин да живеем с нея ", сподели той.

Изправен пред 40-годишен връх на инфлацията, Федералният запас на Съединени американски щати се чака, а може би да и предприеме по-агресивни стъпки, което ще увеличи разноските по заемите за разрастващите се страни, които към този момент са обременени с рекордни задължения. Това, от своя страна, може да подкопае доверието на бизнеса и семействата, да понижи потреблението и комерсиалните потоци, които са главен мотор на международния напредък.

Съединени американски щати и Китай забавят темповете си

Косе акцентира, че имунизацията остава от решаващо значение, защото опасността от нови, по-преносими или по-вирулентни разновидности ще продължи, до момента в който забележителна част от популацията на света не бъде имунизирано.

" Очаква се делът на имунизираното население в доста стопански системи да надвиши 70% доникъде на 2022 година, само че вероятностите за напредъка на имунизацията остават несигурни в някои страни ", изключително в най-бедните страни, се споделя в отчета. " При последните равнища на имунизация към една трета от популацията на страните с ниски приходи ще е получило даже една доза ваксина до края на 2023 година "

В своя отчет банката внезапно намали прогнозата си за растежа на Съединени американски щати през тази година до 3,7%, което е с 0,5 пункта по-малко от предходната ѝ оценка.

Световната банка отбелязва, че подписаният през ноември 10-годишен проект на Вашингтон за инфраструктурни разноски в размер на 1,2 трилиона $ би трябвало да даде " дребен подтик " на американската стопанска система в кратковременен проект, като по-силен резултат ще се усети през идващите години. Въпреки това американската стопанска система е изправена пред " упорита инфлация и още по-бързо стягане на паричната политика може да докара до по-слаб от предстоящото напредък ".

Що се отнася до Китай, в този момент се чака растежът да се забави до 5,1% през 2022 година, което е намаляване с 0,3 пункта от 8% през предходната година, само че проблемите на страната се простират оттатък пандемията.

" Възможността за изразен и нескончаем спад в бранша на недвижимите парцели с висока степен на задлъжнялост - и евентуалното му влияние върху цените на жилищата, потребителските разноски и финансирането на локалните управляващи - е видим риск за утежняване на вероятностите ", се споделя в отчета.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР