Световният пазар на предмети на изкуство е нараснал с 3%

...
Световният пазар на предмети на изкуство е нараснал с 3%
Коментари Харесай

Световният пазар на предмети на изкуството - кои държави са водещи при бизнеса за милиарди

Световният пазар на предмети на изкуство е повишен с 3% през 2022 година, съгласно годишния отчет на Art Basel и UBS Global Art Market Report, оповестява MarketWatch.

През 2022 година продажбите на предмети на изкуство (картини, скулптори и т.н.) в света възлизат общо на 67,8 милиарда $, надминавайки предпандемичната 2019 година (64,4 милиарда долара). Същевременно те се приближават компактно до върха от 2014 година от 68,2 милиарда $.

По-конкретно, продажбите на открити аукциони са намалели с 1% до 26,8 милиарда $, в това число и поради анулацията на редица аукциони в Китай.

При дилърския бизнес на предмети на изкуството продажбите в международен мащаб са се нараснали със 7% до 37,2 милиарда $, по-специално с помощта на панаирите, чиито дял в общите продажби е повишен до 35%, от 27% година по-рано.
 Трите най-скъпи в света антикварни мебели и техните загадъчни истории
Трите най-скъпи в света антикварни мебели и техните загадъчни истории

Уникални долап, кресло и писалище доближиха на търг зашеметяващи суми

Държавата в света, където се реализира максимален дял от продажбите на творби на изкуството през 2022 година още веднъж е Съединени американски щати - с впечатляващите 45%, т.е. за мивалата година продажбите възлизат на към 30,5 милиарда $. Следващите две страни с максимален пазар на творби на изкуството са Велиобритания (18% от продажбите) и Китай (17% от продажбите).

В отчета на Art Basel и UBS Global Art Market Report се показва, че за развиване на пазара на предмети на изкуството през предходната година, " огромен позитивен фактор са Съединени американски щати и огромен негативен фактор е Китай ", които общо взето се " компенсират взаимно ".

Американският пазар на творби на изкуството се възвръща от забележителен спад по време на пандемията от ковид и през 2022 година актуализира своя най-много, нараствайки с 8%, се показва още в отчета.
 Алтернативните благоприятни условия за вложения - предмети на изкуството и освен
Алтернативните благоприятни условия за вложения - предмети на изкуството и освен

През последните 20 години, пазарът на подписи на звезди демонстрира междинен растеж от 10% годишно
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР