Световният капацитет за производство на електроенергия от въглищни централи е

...
Световният капацитет за производство на електроенергия от въглищни централи е
Коментари Харесай

Исторически спад на енергията от въглищни централи в света

Световният потенциал за произвеждане на електрическа енергия от въглищни централи е намалял през първата половина на 2020 година за първи път в историята поради пандемията от COVID-19 и усилването на рестриктивните мерки. Това сочат данни от разбор на английския уебсайт Carbon Brief, представени от Франс прес и Българска телеграфна агенция. 

От 1 януари до 30 юни са влезнали в употреба нови централи с обща мощ 18,3 гигавата, а са затворени обекти, произвеждащи 21,2 гигавата. Това е чист спад в международен проект от 2,9 гигавата до 2,047 гигавата.

В изследването се напомня, че през всичките първи шестмесечия на предходните две десетилетия, от 2000 до 2019 година, международният потенциал на въглищните централи е нараствал приблизително с 25 гигавата.

Отчетеният спад се изяснява с намаленото търсене на електричество поради пандемията и по-твърдите законови ограничения против замърсяването, съгласно отчета.

Развитието на нови термични централи е концентрирано главно в Китай (+11,4 гигавата през 2020 година), до момента в който затварянето на централи е главно в Европа и Обединеното кралство (-8,3 гигавата).

Има подозрения, че Китай желае да форсира производството на електрическа енергия от въглища, с цел да даде подтик на стопанската система си след прекъсването, подбудено от епидемията от ковид при започване на годината. Миналата година въглищата са били 57,7% от китайския енергиен баланс, което е спад с 1,5 пункта на годишна основа, само че защото общото енергийно ползване е повишено, то и електрическата енергия от въглища се е нараснала с 1%, съгласно Националната статистическа работа. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР