Световният еврейски конгрес осъжда по възможно най-острия начин неонацисткия Луковмарш,

...
Световният еврейски конгрес осъжда по възможно най-острия начин неонацисткия Луковмарш,
Коментари Харесай

Световният еврейски конгрес призова София да забрани провеждането на Луковмарш - Общество

Световният еврейски конгрес осъжда по допустимо най-острия метод неонацисткия Луковмарш, плануван за 25 февруари 2023 година в София, България, и приканва локалните и националните управляващи да забранят провеждането му, както направиха през 2021 година. Това се споделя в оповестена през вчерашния ден.

Годишното събиране на неонацисти от Европа, чието начало бе сложено през 2003 година, включва факелно шествие в чест на Христо Луков, който до убийството му през 1943 година е водач на фашисткия Съюз на българските национални легиони. Тази организация поддържа депортацията на 11 343 евреи от окупираните от България територии в лагера на гибелта " Треблинка " - пишат още от конгреса, който сплотява еврейските организации допълнително от 100 страни и съставлява всички евреи от диаспората.

През 2021 година столичният кмет Йорданка Фандъкова и министър председателят Бойко Борисов отказаха да разрешат провеждането на шествието. Днес някогашният министър председател и водач на ГЕРБ също насочи сходен апел:



" Подобни събирания, както и всички други прояви и думи, които предизвикват и почитат расизма, антисемитизма и ксенофобията, би трябвало да бъдат наказани и да им се попречи да популяризират своите жестоки послания на ненавист и фанатизъм ", съобщи във връзка възбраната от 2021 година президентът на WJC Роналд С. Лаудер.

Чрез позицията си Световният еврейски конгрес декларира поддръжката си за Организацията на евреите в България " Шалом ", която се опълчва обществено на провеждането на Луковмарш, " който е несъответстващ с най-хубавите обичаи на България и няма място в модерна Европа ".

Не единствено " Шалом ", повече от 10 организации желаеха възбрана за провеждането на Луковмарш на 25 февруари. Посолството на Израел в България също насочи подобен апел, само че към този момент общинските управляващи в столицата мълчат.

За разлика от локалната власт в София, която е обявявала ясно позиция срещу героизирането на Христо Луков, генералът е уважаван на други места в България. и не е известно сегашната локална администрация да е предприемала стъпки към снемането на тази респект. Кмет на Враца втори мандат понастоящем е Калин Каменов (ГЕРБ).

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР