Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път

...
Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път
Коментари Харесай

10 октомври – Световен ден на психичното здраве

Световният ден на психологичното здраве се отбелязва за първи път на 10 oктомври 1992 година и в началото започва като годишна демонстрация на Световната федерация за психологично здраве с присъединяване на тогавашния държавен секретар Ричард Хънтър.

Това е ден за обучение и публичност за психологичното здраве, както и за битката срещу стигмата на психологичните болести в обществото. Доброто психологично здравe е положение на благоденствие, при което хората имат умения да се оправят с ежедневните стресови фактори.

Според данните на СЗО, над 450 млн. души по света имат психологични разстройства. Българите най-често страдат от тревожни разстройства – 11,4% от популацията, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) – 6,2%, злоупотреби с субстанции – 3,3 %. Статистиката демонстрира, че у нас по-често боледуват дамите, също така те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-голям риск от заболяване от тежка меланхолия има групата от 20 до 34 години. За страдание все по-рядко хората с сходни проблеми се обръщат за помощ към лекарите.

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в всекидневието и особеностите на метода на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната просвета са измежду другите фактори, които водят до тези разстройства. Първите признаци, които биха могли да издават съществуването на проблеми, са бодърствуване, честа отмалялост, неприятно въодушевление нервност. В тези случаи човек би трябвало да потърси здравна помощ при съответния експерт –психиатър, психотерапевт, психолог.

Световният ден на психологичното здраве е мотив да напомним на обществеността за проблемите с психологичното здраве и да се активизират напъните за поддръжка на промоцията на психологичното здраве.

По мотив 10 октомври Регионална здравна ревизия – Стара Загор,а в партньорство с Регионална библиотека „ Захарий Княжески “ и читалищни библиотеки в разнообразни обитаеми места, още един път обръща внимание на значимостта на психологично здраве посредством образования, отдадени на другарство без експанзия.

На 30 септември се организира образование в НЧ „ Цвятко Радойнов – 1885 “ град Крън. Предстои на 11 октомври да се организира в НЧ „ П. К. Яворов – 1867 “ и на 28 октомври в НЧ „ Отец Паисий – 1903 “ с. Средно градище.

Не на последно място припомняме, че стресът е водеща причина, дружно с тютюнопушенето, за редица болести. Решение на казуса би могло да се откри в Консултативния кабинет за отвод от тютюнопушене към Регионална здравна ревизия Стара Загора. Консултациите са безвъзмездни и всеки работен ден от 8:30 до 17:00 часа. Необходимо е предпочитание да се разделите с навика тютюнопушене и да запишете своя час на телефон 0882 44 29 99 или на националната линия за отвод от тютюнопушене 0700 10 323.

Профилактиката е от изключително значение, защото всички ние сме подложени на всекидневен стрес.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР