Световният бариста шампион Фабио Доти гостува в страната ни, за

...
Световният бариста шампион Фабио Доти гостува в страната ни, за
Коментари Харесай

Изкуството да бъдеш бариста или как майсторски се приготвя кафе

Световният бариста първенец Фабио Доти гостува в страната ни, с цел да съобщи майсторските си умения по подготвяне на кафе в двудневна академия.

Четири пъти пъти кафе експресо и четири пъти капучино за 11 минути – задача допустима. Справяйки се с това предизвикателство Фабио Доти става най-хубавият бариста в света за 2017 година

Снимка: Радиана Божикова

Той опознава тайната на съвършено приготвеното кафе още преди да навърши пълноправие. Днес желанието му е да пътува и да споделя това, което е научил и с други пленени от аромата на кафето.

„ Бях удивен освен от аромата на кафето, само че си задавах и въпроса по какъв начин от едно малко зрънце кафе може да се получи подобен прелестен мирис, който превзема целия свят. Питал съм се и по какъв начин е допустимо в една чаша кафе да се побере целият свят. Не е въпросът единствено да направиш кафето, би трябвало да умееш да усетиш аромата му, усета му. И аз мисля, че съм го постигнал”, споделя Фабио.

Снимка: Радиана Божикова

Думата „ бариста” идва от италиански език и значи барман или индивидът, който подготвя кафе и кофеинови питиета главно на еспресо машина. С годините специалността на бариста се е трансформирала в същинско изкуство.

За да бъде един бариста сполучлив е належащо да прояви освен умелост, експедитивност и креативност, а и да вложи усърдие в общуването с клиентите, да прояви вниманието към детайлите.

Снимка: Радиана Божикова

„ Вълнението за един бариста стартира още, когато влезе клиентът, тъй като той ще поддържа връзка с него. Бариста би трябвало да успее да предусети усети му. Най-голямо наслаждение ми доставя да вкуся това, което съм направил, както и да описвам до момента в който подготвям нещо”, споделя Фабио.

Снимка: Радиана Божикова

„ Тренирах доста месеци и се пробвах да управлявам страстите си, тъй като знаех, че това ще ми помогне в надпреварата. Да бъдеш най-хубавият бариста в света – това значи да имаш доста мощна пристрастеност и да си поставиш доста ясни цели, които знаеш, че можеш да постигнеш”, прибавя още той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР