Световните цени на храните са спаднали с 13,7% през 2023

...
Световните цени на храните са спаднали с 13,7% през 2023
Коментари Харесай

Световните цени на храните се понижиха с почти 14% през 2023-та

Световните цени на храните са спаднали с 13,7% през 2023 година. През декември цените са се намалили на годишна база с 10,1%. Това се оповестява в обзор на FAO (Организацията по издръжка и земеделие на ООН).
Индексът на цените на зърното през декември е по-висок от този през ноември с 16,6%, само че изоставането от миналата година се резервира. " Под въздействие на метеорологичните разстройства в логистичните системи на редица огромни страни експортьорки и напрежението в Черноморския район, на фона на мощното търсене, през декември беше записано покачване на експортните цени на пшеницата, което беше понижават за четири следващи месеца. През декември е маркирано покачване на международните цени и при царевицата ", се споделя в документа.
В края на 2023 година показателят на цените на зърното се намали с 15,4%.
Индексът на цените на растителното масло падна с 1,4% през декември след краткосрочно покачване през ноември. Тази динамичност отразява спад на международните цени на палмово, соево, рапично и слънчогледово масло на фона на понижаване на размерите на закупуване от водещи вносители.
През 2023 година, заради увеличение на предлагането на нефт на международния пазар, показателят на цените се намали с 32,7% и стана най-ниският за последните три години.
Цените на млечните артикули през декември по отношение на ноември се покачва с 1,6%,
ръстът продължава за трети следващ месец. На годишна база обаче цената на този показател е с 16,1% по-ниска. " Ръстът на този показател през декември се дължи основно на нарастването на котировките на масло, пълномаслено мляко на прахуляк и сирене ", се споделя в отчета.
В края на 2023 година показателят на цените при млечните артикули се намалява с 16,6%. Това се дължи на слабото търсене на импорт, изключително на спот пазара, на фона на обилни ресурси в страните вносителки, което докара до понижаване на цените на всички типове млечни артикули, изясняват специалистите на FAO.
Индексът на цените на месото през декември се намалява с 1% по отношение на ноември и с 1,8% на годишна база. В края на 2023 година показателят на цените се намали с 3,5%. " Това се дължи на увеличените благоприятни условия за експорт във водещи експортни райони на фона на слабото световно търсене от огромните вносители на месо и е отражение на по-ниските междинни годишни цени на говеждо, птиче и агнешко месо, което беше отчасти обезщетено от по-високите цени на свинското месо ", се споделя в отчета.
Индексът на цените на захарта през декември се намали с 16,6% по отношение на ноември и стана най-ниският за последните девет месеца. Но на годишна база се оказва с 14,9% по-висока. " Резкият спад на международните цени на захарта, регистриран през декември, се дължи главно на мощното произвеждане в Бразилия, подкрепено от удобните метеорологични условия. В допълнение, решението на индийското държавно управление да ограничи потреблението на захарна тръстика за произвеждане на етанол през този сезон в допълнение способства за спада в цени ", обясниха специалисти.
В края на 2023 година показателят на цените на захарта се усили с 26,7% и доближи най-високото си равнище от 2011 година насам.
Индексът на цените на храните на FAO е среднопретеглена стойност, която наблюдава динамичността на интернационалните цени за пет съществени групи хранителни артикули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР