Световните медии публикуват любопитна информация за стратегически план на Владимир

...
Световните медии публикуват любопитна информация за стратегически план на Владимир
Коментари Харесай

Журналисти разгадаха коварен план на Путин за Молдова

Световните медии разгласяват любопитна информация за стратегически проект на Владимир Путин за откъсването на Молдова от западния свят и приобщаването ѝ към Кремъл. Планът беше осветен преди дни от екип проверяващи публицисти от разнообразни страни. Една от медиите, които разполагат с документа, е немският вестник „ Зюддойче Цайтунг ”. Главният проверяващ публицист на изданието Йорк Шмид показа пред Нова телевизия какво са намерили във въпросния документ.

„ Този документ произлиза от президентската дирекция за трансгранично съдействие. Този отдел беше основан преди пет години и е виновен за правенето на тактики по отношение на западни страни, намиращи се покрай Русия, част от които са и някогашни руски републики. От този отдел, който е изготвил тактиката през лятото на 2021 година, преди началото на войната, разполагаме с два стратегически документа - единият се отнася до Беларус, а вторият за Република Молдова ”, изясни Шмид.
-->
Журналистът уточни, че когато се огледа към двата документа и се сравнят материалите за Беларус и Молдова, то този за Беларус е „ доста явен по какъв начин до 2030 година малко по малко би трябвало да бъде реализирано въздействие в страната ”. „ Целта е да се сътвори съюзническа страна и Беларус да бъде обвързвана доста мощно с Москва и Русия. Може да се каже, че се цели да се сътвори единна страна, която да бъде под контрола на Москва ”, коментира проверяващият публицист.

Той акцентира, че нещата с Молдова наподобяват малко по-различно. „ Тя е някогашна руска република, само че там става дума за пробутване и насърчаване на проруско въздействие - в стопанската система, в обществото, в политиката. И, въпреки това, всяка ориентировка на страната за отварянето ѝ към Запада, под ръководството на настоящето държавно управление, да бъде прекъснато. Най-лошият сюжет, съгласно стратегическия документ, би бил присъединението на Молдова към Европейски Съюз и НАТО ”, разяснява още Шмид.

„ В документа е ясно посочено, че Приднестровието би трябвало да поддържа автономията си. Всички спънки към това би трябвало да бъдат отстранени и Приднестровието да бъде проруски анклав - да играе значима роля за Русия ”, разясни журналистът.

Медията смята, че както тайните служби, по този начин и военните са взели участие с информация в правенето на документите. „ Това не е просто документ на един служител в Кремъл. В него се съдържа ясна тактика ”, добави Шмид. 

Конкретно за Молдова документът съдържа четири категории - военна, техническа, търговия и стопанска система. Има и част, отделена на обществото. Изработен е степенен проект по какъв начин Молдова би трябвало да бъде привлечена към Москва.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР