Световните акции, цените на петрола и биткойнът се сринаха заради

...
Световните акции, цените на петрола и биткойнът се сринаха заради
Коментари Харесай

Срив на световните пазари заради засилените опасения от рецесия

Световните акции, цените на петрола и биткойнът се сринаха поради засилените страхове от криза, провокирани от галопиращата инфлация.

Доларът обаче нарастна по отношение на главните си съперници, възползвайки се от статута си на капиталово леговище и от упованията за нападателно повишение на лихвените проценти от страна на Федералния запас.

Американската валута доближи 24-годишен връх по отношение на йената, а за първи път проби над 78 индийски рупии. Тя скочи с един % по отношение на паунда.

" По-високото от предстоящото отчитане на инфлацията в Съединени американски щати продължава да предизвиква болежка на пазарите, защото потушава вярата, че Федералният запас на Съединени американски щати може да успее да смъкна крайници си от педала за повишение на лихвените проценти ", означи капиталовият шеф на AJ Bell Ръс Молд.

След данните за инфлацията акциите в Съединени американски щати и Европа се сринаха още в петък, а Азия последва образеца им в понеделник.

Европейските фондови пазари усилиха загубите си отпреди края на седмицата, като спаднаха с към два % преди повторното отваряне на Уолстрийт.

Лондон понесе удар и от данните, показващи, че стопанската система на Обединеното кралство се е свила през април за втори следващ месец.

Световните цени на петрола, чието внезапно повишаване способства в забележителна степен за възходящата инфлация, се намалиха с към 1,5%, защото високите разноски за живот усилват упованията за криза.

Възможността за нови ограничавания поради Covid в най-големите градове на Китай също натежа върху фючърсите на суровия нефт, защото страната е главен консуматор на нефт. Нови огнища на ковид в Шанхай и Пекин накараха управляващите да вкарат още веднъж ограничения за ограничение на разпространяването му.

Биткойнът се срина до 18-месечно дъно под 25 000 $, защото вложителите заобикалят рисковите активи в изискванията на жестоката ликвидация на международните пазари.

Единицата понесе тежък удар и от новината, че платформата за кредитиране на криптовалути Celsius Network е спряла тегленията, базирайки се на нестабилни условия.

" Не е доста изненадващо да забележим толкоз мощен спад, защото през последните няколко години виждаме засилена корелация сред обичайните акции, които също се сринаха в последно време, и пазара на криптовалути ", означи основният пазарен анализатор на XTB Уалид Кудмани.

Инвеститорите останаха сюрпризирани в петък, когато данните демонстрираха, че инфлацията в Съединени американски щати е скочила до 8,6% през май, което е най-бързият ритъм от повече от 40 години, като войната в Украйна в допълнение подхрани цените на силата и храните. Показанията доведоха до разпалени спекулации, че Фед към този момент ще обмисля еднократно повдигане на лихвения % със 75 базисни пункта. /БГНЕС, АФП
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР