Малкото италианско село Виганела, разположено в дъното на дълбока долина

...
Малкото италианско село Виганела, разположено в дъното на дълбока долина
Коментари Харесай

Гениално! Село използва гигантско огледало, за да се бори с мрака

Малкото италианско село Виганела, ситуирано в дъното на дълбока котловина в долината Антрона покрай швейцарската граница, е намерило новаторски метод да се бори с мрака, който го обгръща през зимните месеци. В продължение на епохи жителите на Виганела устоят без слънчева зима, когато слънцето изчезва зад стръмните планини от 11 ноември до 2 февруари.

Продължителното неявяване на слънчева светлина се отразява на настроението и ежедневните действия на жителите на селото, защото те остават в сянка, сходна на безконечния здрач на полярната нощ. Решението на този неповторим проблем е под формата на гигантско огледало - концепция, която в началото е препоръчана от локалния проектант Джакомо Бонзани. Проектът е сбъднат от тогавашния кмет Пиерфранко Мидали, който вижда капацитета в потреблението на технологиите за възстановяване на живота на своите гласоподаватели. Огледалото с размери осем метра широчина и пет метра височина е инсталирано на отсрещния скат на планината на височина 1100 метра.

Viganella is a small village in Italy that suffers from a lack of sunlight for three months every year due to its location in a deep valley surrounded by high mountains. To solve this problem, the villagers installed a giant mirror on one of the peaks that reflects the sunlight…
— Wolf of X (@tradingMaxiSL)
Това удивително огледало се ръководи от компютър и следва пътя на слънцето през целия ден, като отразява слънчевата светлина на площада на селото на половин миля разстояние. То осветява повърхност от 300 квадратни метра в продължение на най-малко шест часа дневно, като внася по този начин нужната топлота и зарево в селото през най-студената и тъмна част от годината. Монтирането на огледалото през 2006 година е мотив за празник, защото за първи път жителите на селото изпитват слънчева светлина през обичайно тъмната зима.

Присъствието на огледалото има позитивен резултат върху общността. То се е трансформирало в източник на горделивост и туристическа атракция, привличайки вниманието на хора от целия свят. Жителите на селото са забелязали смяна в личното си държание и въодушевление, като осветеният площад се е трансформирал в място за обществени контакти, изключително след неделната литургия, което не се е случвало през безслънчевите зими.

Успехът на огледалото на Виганела въодушевява сходни планове в други елементи на света, където географското състояние постанова сходни ограничавания на слънчевата светлина. То съставлява хармонично комбиниране на човешката иновация и желанието да се усъвършенства качеството на живот, като се употребяват наличните запаси.

Using Giant Mirrors to Light up Dark Valleys. There’s a village in Italy called. In 2006, they installed a giant mirror on one of the peaks to reflect sunlight, providing light and warmth to the village during winter.
— MIX (@mixdevil66)
Огледалото на Виганела е лъч вяра, който демонстрира, че даже най-трудните естествени условия могат да бъдат преодолени с творчество и увереност.

Докато светът търси устойчиви и реформаторски способи за възстановяване на изискванията на живот, село Виганела се откроява като ослепителен образец за това какво може да се реализира.

Гигантското огледало - просто, само че гениално приспособление - освен е донесло светлина в една тъмна котловина, само че и е осветило капацитета на човешката досетливост да усъвършенства съществуването ни в естетика с естествения свят. Лъчите на огледалото, демонстрация на софтуерно майсторство и прогрес, не престават да озаряват живота на жителите на селото, доказвайки, че с малко слънчева светлина даже най-мрачните дни могат да се трансфорат в такива, изпълнени със светлина и наслада.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР