Рискът от развитие на деменция нараства значително поради някои често

...
Рискът от развитие на деменция нараства значително поради някои често
Коментари Харесай

Пушенето, алкохолът и кафето увеличават риска от деменция

Рискът от развиване на деменция нараства доста заради някои постоянно срещани привички, предизвестиха психологът Естер Уолтън и специалистът по деменция Тим Бийнланд. 

" Пушенето и алкохолът усилват риска от развиване на деменция " , сподели Уолтън.

(Във видеото може да научите повече за: Проучване: Нелекуваните проблеми със слуха усилват риска от деменция)

По думите й неналичието на сън също вреди на когнитивната функционалност. По този метод рискът от развиване на деменция се усилва с 30% при хора, които получават по-малко от шест часа отмора през нощта.

Като различен рисков фактор Уолтън уточни да живееш самичък. Според нея учените са потвърдили, че обществено изолираните хора са изложени на риск да бъдат диагностицирани с деменция по-рано от останалите.

" Силният звук усилва риска от загуба на слуха, което от своя страна усилва вероятността от развиване на деменция. В същото време слушането на музика в слушалките и непрекъснатото вървене на концерти също са нездравословни за здравето. Нездравословната храна, както и несъразмерната консумация на кафе, също могат да бъдат една от аргументите за развиването на сенилна деменция " , добавя Бийнланд.

Той цитира изследвания, съгласно които тези, които пият повече от шест чаши кафе дневно, са с 53% по-склонни да развият деменция.

За да се понижи рискът от деменция, Бийнланд предлага да се следва средиземноморска диета и да се яде по-малко алено месо. Физическата интензивност, друга от контактните спортове, също ще помогне.

Експертът изясни, че пострадванията на главата, до които такава интензивност може да докара, доста усилват вероятността от развиване на сенилна деменция.

Експертите също по този начин приканиха за минимизиране на количеството стрес в живота, отвод от дълги часове потребление на джаджи и постоянно прекосяване на медицински прегледи. Това ще помогне за поддържане под надзор на кръвното налягане и други индикатори, значими за здравето, в това число за психологичното здраве.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР