Световни лидери прецениха, че могат да разрешат конфликтите, които са

...
Световни лидери прецениха, че могат да разрешат конфликтите, които са
Коментари Харесай

Николай Младенов: Трябва да бъдем част от изграждането на новата европейска дипломация

Световни водачи решиха, че могат да разрешат споровете, които са тлеели години наред, със мощ, а не с договаряния и дипломация.
Това сподели пред БНР дипломатът Николай Младенов, някогашен външен министър на България и някогашен координатор на Организация на обединените нации за Близкия изток, а в този момент основен шеф на Дипломатическата академия в Абу Даби.

Той посочи, чевиждаме това и в експанзията на Русия в Украйна, и в Газа - " след невижданото кръвопролитие, което " Хамас " направи в Израел ".

" В момента има 9 страни в Близкия изток, които стрелят между тях. Това основава сфера на неустановеност в целия район, която е извънредно рискова, тъй като всеки един от тези произшествия може да провокира по-голяма ескалация. " - уточни Младенов.

Тойподчерта, че се трансформират центровете на мощ в геополитиката и светът е друг от този, в който свикнахме да живеем след края на Студената война.

" Точно, когато светът има потребност от това да работим дружно, с цел да се оправим с световни промени, каквито са климатичните промени, икономическото развиване, бедността и така нататък, тъкмо в този миг светът сякаш се разпада на районни групи и обединения, и групировки, които основават доста висока степен на неустановеност. Тази наклонност не наподобява да бъде прекъсната скоро, в противен случай - евентуално ще продължи още време. Тя рефлектира освен върху световната политика, само че и върху нас, тъй като страните избират да си приказват с тези, които са им другари, а не да седнат на диалог с другите, които са несъгласни с тях. " - разяснява Младенов.

Според негоЕС е към момента един от главните фактори в световната политика:

" Ползата за България от това е освен средствата, които получаваме от Брюксел като членове на Европейски Съюз, а и в това да помогне на Европейския съюз да образува политиката си във връзка с останалата част от света.Не си даваме сметка, че имаме особена сензитивност към света.Заради нашата история, мястото, на което живеем, и проблемите, с които сме се сблъсквали генерации наред, ние сме доста по-чувствителни за нюансите в политиката и в връзките сред страните. Тази сензитивност би трябвало да се върне и в Европа....Трябва ние да бъдем част от построяването на новата дипломация на Европа, която да бъде сензитивна за това, което се случва към нас. "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР