Световната здравна организация (СЗО) ще свика на 23 юни извънредна

...
Световната здравна организация (СЗО) ще свика на 23 юни извънредна
Коментари Харесай

СЗО ще решава на 23 юни дали маймунската шарка представлява спешна ситуация

Световната здравна организация (СЗО) ще свика на 23 юни изключителна комисия, която да реши дали епидемията от маймунска шарка съставлява " изключителна обстановка в региона на публичното здраве с интернационално значение ", заяви Ройтерс.

Това е най-високото равнище на предизвестие, издавано от здравната институция на Организация на обединените нации, което понастоящем се ползва единствено за пандемията от КОВИД-19 и полиомиелита.

До момента са открити 1600 доказани и 1500 хипотетични случая на маймунска шарка в 39 страни, както и 72 смъртни случая, заяви СЗО. Сред засегнатите са и страните, в които вирусът се популяризира всекидневно.

Маймунската шарка е ендемична в някои елементи на Африка, само че са регистрирани повече случаи както в тези страни, по този начин и в останалата част на света.

Вирусът предизвиква грипоподобни признаци и кожни лезии и се популяризира посредством непосредствен контакт.

Генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус съобщи, че е време да се обмисли усилване на реакцията, тъй като вирусът се държи извънредно, наранени са повече страни и е нужна интернационална съгласуваност.

" Не желаеме да чакаме, до момента в който обстановката излезе от надзор ", съобщи шефът на СЗО за изключителни обстановки в Африка Ибрахима Соче Фол.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР