Световната здравна организация (СЗО) обяви, че ще преименува вируса на

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви, че ще преименува вируса на
Коментари Харесай

Променят името на вируса на маймунската шарка заради опасения от расизъм и стигма

Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че ще преименува вируса на маймунската шарка поради опасения от расизъм и стигма, съобщи Bloomberg TV.

Генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус сподели на брифинг, че СЗО „ работи с сътрудници и специалисти от целия свят за смяна на името на вируса на маймунската шарка, неговите разновидности, както и на заболяването, която предизвиква “. Организацията ще разгласи новите имена допустимо най-скоро, добави той.

По думите му настоящето име на вируса не подхожда на насоките на СЗО, които не поддържат потреблението на имена на географски райони или животни.

Всъщност мотивът тази тематика да се разяснява в публичното пространство е отворено писмо на група от 30 интернационалните учени, които приканиха за смяна на името предходната седмица. Основният мотив, който те акцентират, е, че вирусът продължава да се дефинира като „ африкански “, и тази дефиниция е освен неточна, само че също по този начин е „ дискриминационна и стигматизираща “.

„ Най-очевидната демонстрация на дискриминация и стигматизиране е потреблението на фотоси на африкански пациенти за обрисуване на лезиите от шарка в огромните медии в световния север “, споделят те.

Според тях има също по този начин „ възходящ блян в медиите, както и доста учени, които се пробват да свържат актуалната световна зараза с Африка, Западна Африка или Нигерия “.

„ Както всяко друго заболяване, то може да се появи във всеки район по света и да засегне всеки, без значение от раса или етническа принадлежност “, се акцентира в писмото.

„ Като учени ние имаме вяра, че нито една раса или цвят на кожата не би трябвало да бъдат лицето на това заболяване. Искаме да прибавим още нашето терзание от обстоятелството, че от ден на ден хора свързват наименованието на заболяването с Африка, както свързваха ковид с Китай и китайците “, допълват учените.

Писмото е подписано от водещи учени от академични и проучвателен центрове в Африка, Съединени американски щати, Англия и други европейски страни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР