Световната здравна организация решава днес дали да обяви маймунската шарка

...
Световната здравна организация решава днес дали да обяви маймунската шарка
Коментари Харесай

Африка упрекна СЗО, че едва сега се разтревожила за маймунската шарка

Световната здравна организация взема решение през днешния ден дали да разгласи маймунската шарка за световна изключителна здравна обстановка, оповестява " Ройтерс ".

Тя обаче беше разкритикувана от изявени учени от Африка, които припомнят, че това е рецесия в техния район от години.

Разискванията и инспекцията на отговора на СЗО на епидемията идват след опасенията по отношение на метода, по който организацията и държавните управления по света подходиха към COVID-19 при започване на 2020 година

Въпреки че маймунската шарка не се популяризира толкоз елементарно, колкото ковид, и за нея има ваксини и лекуване, тя към момента буди паника.

От май месец насам броят на случаите от актуалната зараза отвън Африка надвиши 3000 в над 40 страни - най-вече измежду хомосексуални мъже. Не се оповестява за смъртни случаи.
 Европейски Съюз купува 110 000 ваксини против маймунска шарка
Европейски Съюз купува 110 000 ваксини против маймунска шарка

Доставката им ще стартира от края на юни

Вирусното заболяване, което предизвиква грипоподобни признаци и кожни лезии, е ендемично в някои елементи на Африка. Континентът е записал малко над 1500 подозрителни случая от началото на 2022 година, като 66 от тях са имали летален край.

" Когато заболяването визира разрастващите се страни, това не е изключителна обстановка. Тя става такава единствено когато са наранени развитите страни " , означи професор Емануел Накуне, изпълняващ длъжността шеф на Института " Пастьор " в Банги, Централноафриканската република, който организира тестване на лекуване на маймунска шарка.

Той въпреки всичко уточни, че в случай че СЗО разгласи " изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение " - най-високото равнище на паника - това ще бъде значима стъпка.

Ако има политическа воля за заслужено шерване на средствата за реакция сред развитите и разрастващите се страни, всяка страна ще може да се възползва, съобщи ученият.
 СЗО прави оценка маймунската шарка като сдържан риск за света
СЗО прави оценка маймунската шарка като сдържан риск за света

Към 26 май са обявени общо 257 доказани случая и 120 хипотетични случая от 23 държави-членки

Заседанието на включва специалисти от най-засегнатите райони, които са се съветвали с учени. Те ще създадат рекомендация до генералния шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който ще вземе окончателното решение.

Повечето специалисти са съгласни, че маймунската шарка механически дава отговор на критериите за дефиницията на СЗО за изключителна обстановка. Това е ненадейно и извънредно събитие, което се популяризира в интернационален проект и изисква съдействие сред страните.

СЗО обаче е в нестабилно състояние след обстановката с COVID-19, съгласно Клеър Уенъм, световен здравен помощник в Лондонското учебно заведение по стопанска система.

Ако СЗО разгласи изключително състояние и страните не подхващат дейности, това може да подкопае ролята на организацията в контрола на световните заболявания , разясни тя.
 Англия предлага ваксини на гей мъже, с цел да спре маймунската шарка
Англия предлага ваксини на гей мъже, с цел да спре маймунската шарка

99% от случаите на маймунска шарка в Британия са измежду мъже, като по-голямата част от тях са гейове или бисексуални
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР