Световната здравна организация призова и двете страни в да прекратят

...
Световната здравна организация призова и двете страни в да прекратят
Коментари Харесай

СЗО призовава за хуманитарен коридор в Судан

Световната здравна организация прикани и двете страни в да прекратят сраженията, с цел да разрешат на ранените да получат здравна помощ и да бъде отворен хуманитарен коридор за здравни служащи, пациенти и коли за спешна помощ , оповестява " Ройтерс ".

Жителите на столицата Хартум оповестиха за мощна пукотевица през днешния ден, а мнозина се опитваха да избягат от града, който беше на практика неподвижен от яростните борби сред армията и паравоенните Сили за бърза поддръжка.

" Призоваваме всички страни да вкарат продължителна филантропична пауза допустимо най-скоро, тъй че хванатите в капан от боевете да могат да потърсят леговище ", настоя Ахмед Ал-Мандхари, районен шеф на СЗО за Източното Средиземноморие.

Той уточни, че въпросната пауза с филантропични цели е от значително значение за цивилните, с цел да получат достъп до храна, вода и медикаменти, а за ранените - да потърсят здравна помощ.
 Генералите не са медици. Защо Судан кърви?
Генералите не са медици. Защо Судан кърви?

Разделението в Судан обаче не се изчерпва единствено с това сред центъра и периферията на страната. Протестните придвижвания, които предизвикаха рухването от власт на Омар ал-Башир преди години, също не са единни в позицията им по отношение на военните

По-рано и двете воюващи страни увериха, че което трябваше да влезе в действие в 16.00 часа локално време в сряда, само че бързо

Мандхари настоя да се сътвори филантропичен кулоар, който да разреши на здравните служащи, пациентите и колите за спешна помощ да се движат безвредно.

Ричард Бренан, районен шеф по изключителните обстановки на СЗО, съобщи, че здравната евакуация на тежко ранените в Судан " не е реален вид сега " заради тежката обстановка със сигурността.

" Просто не е допустимо да има подобен тип придвижване. Ние също имаме доста лимитирани запаси. Твърде скъпо е да правим медицински евакуации. Много по-добре е да използваме лимитираните си запаси, с цел да подкрепим лечебните заведения и личен състав в страната ", разясни той.

Бренан добави, че СЗО възнамерява да обезпечи в Судан повече здравно съоръжение, в това число комплекти за незабавна хирургия, незабавно щом обстановката разреши това.
 Нараства броят на жертвите на насилието в Судан
Нараства броят на жертвите на насилието в Судан

Над хиляда души са ранени
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР