Световната здравна организация предупреждава за тежката и опасна ситуация в

...
Световната здравна организация предупреждава за тежката и опасна ситуация в
Коментари Харесай

СЗО: За съжаление главната болница в Газа вече не функционира като такава

Световната здравна организация предизвестява за „ тежката и рискова ” обстановка в основната болница в Газа. Медицинското заведение „ Аш Шифа ” е с съвсем изцяло прекъснато електрозахранване, има и дефицит на храна и вода.

СЗО е съумяла да възвърне връзките с болницата, заяви нощес генералният шеф на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от Ройтерс.

" За страдание, болничното заведение към този момент не действа като болница ", добави той в своя обява в " Х " (доскоро " Туитър " ).

СЗО изгуби връзка с болничното заведение в събота, а министерството на опазването на здравето в следената от " Хамас " линия Газа съобщи, че най-големият болничен комплекс в палестинския анклав е прекратил работа, откакто е свършило горивото.

Израел упреква „ Хамас ”, че има под земята команден център под най-голямата болница в Газа, само че радикалната формация отхвърля. Израелските военни още веднъж потвърдиха, че са подготвени да оказват помощ за евакуирането на десетки новородени в друга болница. Те разпространиха и видеозапис, на който се вижда по какъв начин бойци доставят гориво на болничното заведение с уточнението, че от „ Хамас ” са осуетили предаването му.

Началникът на " Аш Шифа " нощес отхвърли изказванията на Израел, че болничното заведение му е отказала доставка на гориво под натиска на " Хамас " и назова обвиняването " неистина и клюка ", съобщи ДПА.

Директорът на болничното заведение Мохамед Абу Саламия не отхвърли информацията за контейнерите, само че съобщи, че количеството не би било задоволително, с цел да действат генераторите на болничното заведение " петнадесет минути ". Той също по този начин сподели, че хората му се опасяват да не бъдат обстрелвани, в случай че изоставен болничното заведение, с цел да вземат контейнерите.

Ако Израел в действителност искаше да достави гориво, можеше да го изпрати в съдействие с Червения кръст или друга интернационална организация, сподели шефът.

Говорителят на Израелските сили за защита Ричард Хехт съобщи, че израелският орган, който дава отговор за контактите с палестинците, е разговарял с болничното заведение, преди контейнерите да бъдат доставени. " Те към момента не са взели горивото, може би (групировката) " Хамас " им е попречила да го създадат ", сподели той.

Групировката " Хамас " отхвърли да е попречила на болничното заведение да одобри горивото. " Предложеното количество омаловажава болката и страданието на пациентите които са в капан без вода, храна и електричество. Това количество не е задоволително, с цел да работят болничните генератори за повече от тридесет минути ", се споделя в изказване на " Хамас ".

В изказването се прибавя също, че групировката не е обвързвана с управлението на болничното заведение " Аш Шифа ", " нито пък ( " Хамас " ) е част от нейните структури за взимане на решения. (Болницата) е напълно подчинена на палестинското министерство на опазването на здравето ".

Израел упреква " Хамас ", че злоупотребява с медицинските заведения в линията Газа за военни цели, което " Хамас " отхвърля, отбелязва ДПА. СЗО твърди, че изискванията в болничното заведение са пагубни. Със своите 700 кревати болничното заведение бе най-важният медицински комплекс в линията Газа. Директорът ѝ съобщи, че десетки деца са в сериозно положение и всеки миг могат да умрат.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР