Световната здравна организация обяви, че Делта вариантът на коронавируса вече

...
Световната здравна организация обяви, че Делта вариантът на коронавируса вече
Коментари Харесай

Опасения около Делта варианта на коронавируса и ново напрежение между Русия и Запада - основни акценти от седмицата

Световната здравна организация разгласи, че Делта разновидността на ковид към този момент е открит в близо половината страни в света. Той провокира особена паника, тъй като е по-заразен и бързо се популяризира, което дава мотив на доста страни още веднъж да са нащрек. Израел да вземем за пример разгласи, че връща условието за носени на маски на закрито, макар че еврейската страна е водач по брой имунизирани хора. Една трета от пълнолетните жители на Европейски Съюз към този момент са напълно имунизирани против Ковид. Стана известно обаче за проблем със снабдяването на по-бедните страни с ваксини. По схемата за шерване „ Ковакс “, на 131 страни до момента са доставени единствено 90 милиона дози. Така въпросните страни не могат да продължат имунизационните си стратегии.

Напрежението сред Русия и Запада откри тази седмица нова демонстрация край крайбрежията на Крим. Москва разгласи, че английски кораб-разрушител е навлязъл на три километра в нейни води в Черно море, заради което към него са създадени предупредителни изстрели от транспортен съд на съветската брегова защита. След това, като предизвестие, от аероплан са хвърлени няколко бомби по посоката на придвижване на английския транспортен съд. Според представителя на Кремъл Дмитрий Песков става дума за съзнателна провокация от английска страна. Твърденията на Русия бяха отхвърлени от Англия. Лондон съобщи, че неговият военен транспортен съд е правил обикновен преход от Одеса до крайбрежията на Грузия в Черно море. Тогава е навлязъл в интернационално приет кулоар около полуостров Крим, който Лондон не приема за съветски териториални води, защото не признава Крим за съветска територия.

 Плавателният съд

Тази седмица Европейски Съюз удължи с още една година своите наказания против Русия, наложени поради анексирането на Крим.

27-те разпоредиха на Европейската комисия да изследва опциите и за спомагателни стопански наказания, като означиха потребността да дават корав и координиран отговор на всяко злоумишлено деяние от съветска страна. В същото време. В същото време Европейски Съюз остава открит за съдействие с Москва по въпроси от съвместен интерес като ситуацията в Либия и Сирия и нуклеарното съглашение с Иран. Германският канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон даже лансираха концепцията да бъде проведена и среща на европейските водачи с съветския президент Владимир Путин. Предложението на Меркел и Макрон обаче не срещна поддръжка в множеството останали членки на Европейски Съюз.

Колкото до Беларус, 27-те бяха единомислещи в решението си да наложат строги стопански наказания на Минск поради случая, при който през март беларуските управляващи наложително приземиха аероплан на „ Райънер “, летящ от Атина за Вилнюс и беше задържан намиращият се на борда публицист Роман Протасевич. Забранява се на Беларус да бъде продавано съоръжение, което може да бъде употребявано за следене в интернет или на телефонни диалози. Ще бъде лимитирана търговията с петролни артикули, калиев карбонат и артикули, които се употребяват за произвеждане на тютюневи произведения.

Както се очакваше, Република Северна Македония още веднъж не получи зелена светлина да стартира договаряния за участие в Европейски Съюз, защото България резервира възраженията си. София удостовери публично пред останалите държави-членки, че на този стадий остава „ срещу “ начало на такива договаряния, въпреки да поддържа европейската вероятност на своята югозападна съседка. Скопие би трябвало да извършва поетите от нея задължения по Договора за другарство и добросъседство. България е подготвена да търси взаимноприемливи решения по своите претенции към Скопие по време на започващото от 1 юли словенско европредседателство.

Една от най-коментираните вести пристигна от Испания.

 Един от деветимата водачи на несполучливия опит за разединение през 2017 година на Каталуния Жозеп Рул (вдясно) е посрещнат след освобождението му пред пандиза в Барселона, 23 юни 2021 година

Помилвани бяха девет от каталунските политици, които излежаваха присъди поради организирането на противозаконния референдум за самостоятелност на Каталуния през 2017 година. Тази прошка беше препоръчана от премиера Педро Санчес и единомислещо утвърдена от държавното управление в Мадрид. Според Санчес това е належащо, с цел да се реализира помиряване на нацията. От своя страна районният министър председател на Каталуния Пере Арагонес съобщи, че помилванията на деветимата водачи на каталунските сепаратисти не са задоволителна стъпка от страна на испанското държавно управление.

Сред новините, които провокираха най-вече интернационалните реакции, беше и избирането на твърдолинейния Ебрахим Раиси за нов президент на Иран. Раиси е дълготраен началник на правосъдната власт и възпитаник на висшия нравствен лидер аятолах Али Хаменей. Той дава обещание „ неспирна битка с бедността и корупцията “. Името му обаче се свързва с всеобщи изтезания на политически пандизчии през 80-те години. Той е в американския лист на висши чиновници, глобени за „ съучастничество в тежки нарушавания на човешките права “.

 Ебрахим Раиси

За избирането си Ебрахим Раиси незабавно получи поздравления от Русия и Турция. Съединени американски щати реагираха внимателно, като заявиха подготвеност да продължат индиректните договаряния за възможното завръщане на Вашингтон към договорката за нуклеарната стратегия на Техеран. На този декор се открои реакцията на Израел, който не скри опасенията си от избирането на Ебрахим Раиси за президент на Иран. Еврейската страна го дефинира като „ най-радикалният “, избиран в миналото, и прикани международните сили, изтъквам, „ преди да се върнат към нуклеарното съглашение с Техеран да се разсънят и да схванат с кого си имат работа “.

Обзора на водещите интернационалните вести от седмицата слушайте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР