Световната здравна организация изрази сериозна тревога от нарастващото разпространение на

...
Световната здравна организация изрази сериозна тревога от нарастващото разпространение на
Коментари Харесай

СЗО: Случаите на птичи грип при хора будят сериозна тревога

Световната здравна организация изрази сериозна паника от възходящото разпространяване на птичия грип H5N1 измежду нови типове, включително и хора, които са заплаха от изключително висока смъртност, съобщи Франс прес, базирайки се на изказване на основния академик на СЗО Джеръми Фарар пред кореспонденти в Женева.

Сегашната зараза от птичи грип стартира през 2020 година и докара до гибелта на десетки милиони домашни птици, като диви птици също са инфектирани, както и сухоземни и морски бозайници. Кравите и козите също към този момент са част от листата със наранени животни - едно изненадващо развиване за специалистите, защото те не одобряваха, че тези животни са податливи на този тип грип, напомня организацията.

„ Щамът A (H5N1) се трансформира в световна зоонозна животинска пандемия “, сподели Фарар.

„ Голямото безпокойствие, несъмнено, е, че при заразяване на патици и пилета, а по-късно все по-често и на бозайници, този вирус в този момент развива способността да заразява хората. След това идва способността му да минава от човек на човек. Засега няма доказателства, че грипният вирус A(H5N1) се популяризира сред хората, само че в стотиците случаи, когато хората са били инфектирани посредством контакт с животни, смъртността е извънредно висока “, добави Фарар.

От началото на 2023 година до 1 април тази година СЗО е записала 463 смъртни случая от общо 889 случая при хора в 23 страни, което значи 52% смъртност.

По-рано през този месец американските управляващи оповестиха, че мъж в щата Тексас се възвръща от птичи грип, откакто е бил изложен на контакт със инфектирани млекодайни говеда.

Информацията пристигна, откакто вирусът аргументи заболяването при цели стада, които са били в контакт със инфектирани диви птици. в Тексас, Канзас и други щати.

Според оценката на СЗО евентуално това е било и първото човешко заразяване с вирусния вариант A(H5N1) посредством контакт със инфектиран бозайник.

„ Когато навлезете в популацията на бозайниците, тогава се доближавате до хората “, сподели Фарар, предупреждавайки, че този вирус просто търси нови и нови гостоприемници и това е мотив за сериозна угриженост.

Фарар прикани за усилване на мониторинга на инфекцията, което ще даде опция да се наблюдава адаптивността на варианта.

„ Трагично е да го кажа, само че в случай че се заразя с H5N1 и умра, това за мен е краят. Ако обаче обиколя общността и го разпространя на някой различен, тогава вие стартирате цикъла “, предизвести той.

Той сподели, че се поставят старания за създаване на ваксини и лечебни средства за лекуване на H5N1 и акцентира нуждата да се подсигурява, че районните и националните здравни управляващи по света имат потенциала да диагностицират вируса.

„ Това се прави тъй като в случай че H5N1 в действителност доближи до хората, с предаване от човек на човек, светът би трябвало да бъде в положение да реагира неотложно “, акцентира ученият и приканва за обективен достъп до ваксини, лечебни средства и диагностика.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР