Световната среща са климата приключи ден по-късно от планираното с

...
Световната среща са климата приключи ден по-късно от планираното с
Коментари Харесай

Срещата за климата приключи с важно решение и спорна намеса от Китай и Индия

Световната среща са климата завърши ден по-късно от плануваното с решение, което съдържа значими моменти, само че и незабавно бе подложено на критика, а страните не престават да спорят по какъв начин да се реализира задържане на световното стопляне до 1.5 градуса по Целзий.

Резултатът от договарянията на Организация на обединените нации за климата в Глазгоу е съглашение, което за първи път показва изкопаемите горива като основен мотор на световното стопляне, макар, че подвластни от въглища страни насочиха възражения в последната минута.

С овации бе посрещнато поддържането на вярата за ограничение на световното стопляне до 1.5 градуса по Целзий, а доста близо 200-те национални делегации пожелаха да имат повече ограничения.

" Ако договарянията са положителни, всички страни са неудовлетворени ", сподели пратеникът на Съединени американски щати за климата Джон Кери на последната среща за одобрение на Пакта за климата от Глазгоу. " И мисля, че това бяха положителни договаряния ". Според него постоянно е било ясно, че надали срещата ще реализира решение, което " по някакъв метод ще постави завършек на рецесията ", само че че по-скоро е бил даден " стартов сигнал ".

 Срещата за климата завърши с значимо решение и противоречива интервенция от Китай и Индия
© Reuters

Двуседмичната конференция в Шотландия донесе огромна победа при разрешаването на разпоредбите към въглеродните пазари, само че не направи задоволително, с цел да смекчи опасенията на уязвимите страни по отношение на дълго обещаното финансиране за климатични политики от богатите страни.

Алок Шарма - английският ръководител на форума, прочут като COP26, се просълзи, преди да удари с чукчето си, с цел да даде знак, че няма несъгласие върху пакта в нощта против неделя.

Имаше драма в последния миг, защото Индия, подкрепена от Китай и други подвластни от въглища разрастващи се страни, отхвърли уговорка, призоваваща за " поетапно прекъсване " (gradual phase out) на силата, работеща с въглища. След конфликт сред пратениците на Китай, Индия, Съединените щати и Европейския съюз, клаузата беше небрежно изменена, с цел да се помоли страните да " понижат " (gradual " phase down) потреблението на въглища.

Министърът на околната среда и климата на Индия Бхупендер Ядав сподели, че проверката отразява " националните условия на нововъзникващите стопански системи ". " Ние се трансформираме в гласа на разрастващите се страни ", сподели той пред " Ройтерс ", като сподели, че пактът е " отделил особено " въглищата, само че мълчи за петрола и природния газ. " Положихме старания да реализираме консенсус, който е рационален за разрастващите се страни и рационален за климатичната правдивост ", сподели той, намеквайки за обстоятелството, че богатите народи исторически са отделяли максимален дял от парникови газове.

 Срещата за климата завърши с значимо решение и противоречива интервенция от Китай и Индия
© Reuters

Алок Шарма сподели тази заран, че Китай и Индия занапред ще би трябвало да изясняват позицията си срещу записване в документа на текст за унищожаване на въглищата от енергетиката и промишлеността.

Промяната на тази единствено една дума беше посрещната с смут от богатите страни в Европа, от дребните островни страни, както и от други страни, които към момента се развиват.

" Вярваме, че бяхме изолирани в един непрогледен и неприобщаващ развой ", сподели пратеникът на Мексико Камила Исабел Сепеда Лисама. " Всички имаме оставащи терзания, само че ни споделиха, че не можем да отворим още веднъж текста... до момента в който други към момента могат да разводнят обещанията си. "

Но Мексико и други обявиха, че ще оставят ревизираното съглашение да остане в действие.

" Одобрените текстове са компромис ", сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш. " Те отразяват ползите, изискванията, несъгласията и положението на политическата воля в света през днешния ден. "

" Извинявам се за метода, по който се разви този развой ", сподели Шарма на финалното съвещание. " Дълбоко скърбя. "

Постигането на съглашение постоянно е било въпрос на балансиране на условията на уязвимите към измененията в климата страни, огромните индустриални сили и тези като Индия и Китай, които зависят от изкопаемите горива, с цел да изведат своите стопански системи и население от бедността.

Всеобхватната цел, която си сложи за конференцията, беше избрана кат отвърде скромна от борците за климата и уязвимите страни - да " поддържа жива " задачата на Парижкото съглашение от 2015 година, с цел да се попреми световните температури да се покачат с повече от 1.5 C над равнищата от прединдустриалната ера. Учените споделят, че стоплянето оттатък тази точка може да отприщи необратими и неконтролируеми въздействия върху климата.

Като изиска от страните да си слагат по-строги цели до идната година за понижаване на излъчванията, затоплящи климата, съглашението на процедура призна, че уговорките към момента са незадоволителни. Националните обещания сега са на път да задържат стоплянето до към 2.4 C.

 Срещата за климата завърши с значимо решение и противоречива интервенция от Китай и Индия
© Reuters

Разговорите доведоха и до пробив за разпоредбите за пазарите за въглеродни обезщетения. Компании и страни с обширна горска завивка упорстваха за договорка, с вярата също да легитимират бързо разрастващите се световни доброволни офсетни пазари.

Сделката разрешава на страните отчасти да реализират задачите си за климата, като купуват така наречен офсетни заеми, представляващи понижени от други излъчвания. Така евентуално се отклячват трилиони долари за запазване на горите, разширение на възобновимата сила и други планове за битка с изменението на климата.

 Срещата за климата завърши с значимо решение и противоречива интервенция от Китай и Индия
© Reuters

Дженифър Морган, изпълнителен шеф на акцията на Грийнпийс, счита, че " чашата е на половина цялостна ". " Те трансформираха една дума, само че не могат да трансформират сигнала, приближаващ от тази COP, - че ерата на въглищата свършва ", сподели тя. " Ако сте изпълнителен шеф на компания за въглища, този COP ви носи неприятен резултат. "

Изпълнителният секретар на Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за климатичните промени Патрисия Еспиноза съобщи, че " съгласно мен това е едно от тези дипломатически решения, текстови решения, които имат за цел да кажат: " ОК, още не споделяме, че би трябвало 100% да се отървем от въглищата, а че се нуждаем от понижаване на размера въглища, от които се нуждаем ".

Развиващите се страни настояват, че богатите народи, чиито исторически излъчвания са значително виновни за стоплянето на планетата, би трябвало да финансират напъните си както за прекосяване от изкопаеми горива, по този начин и за адаптиране към все по-сериозните въздействия на климата.

Сделката предлага заричане за удвояване до до 2025 година на финансирането за адаптиране по отношение на равнището от 2019 година, само че още веднъж няма гаранции. Комисия на Организация на обединените нации ще рапортува идната година за напредъка към даването на обещаното финансиране за климата от 100 милиарда $ годишно, откакто богатите страни не съумяха да се справт с крайния период за средствата до 2020 година След това финансите ще бъдат разисквани още веднъж през 2024 и 2026 година

Но договорката остави доста уязвими страни обезверени, защото не оферират финансиране за свързани с климата загуби и вреди, заричане, направено в първичния пакт от през 1992 година, наименуван Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за изменението на климата. Богатите още веднъж се опълчиха на признаването на финансова отговорност за техните години на изхвърляне на излъчвания, които доведоха до изменението на климата, до момента в който се въздигаха към стопански разцвет.

Докато съглашението от Глазгоу обрисува пътя за справяне с казуса посредством основаване на нов секретариат, отдаден на въпроса, уязвимите страни обявиха, че това съставлява просто един най-малко от допустими стъпки.

" Този пакет не е съвършен. Промяната на въглищата и слабият резултат от загуби и вреди са удар по крайния резултат ", сподели Тина Стий, делегат по климата от Маршаловите острови. Все отново " детайлите на пакета от Глазгоу са избавителен пояс за моята страна. Не би трябвало да отхвърляме значимите изгоди, обхванати в този пакет. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР