Световната организация по туризъм към ООН е включила турското село

...
Световната организация по туризъм към ООН е включила турското село
Коментари Харесай

Турското с. Шириндже е сред най-добрите места за селски туризъм на планетата

Световната организация по туризъм към Организация на обединените нации е присъединила турското село Шириндже, окръг Измир, измежду „ Най-добрите туристически села за 2023 година “.

По информация на Хабертюрк номинирането е извършено на 25-ото Общо заседание на тази организация, извършено в историческия град Самарканд в Узбекистан. Предложени са били общо 260 села от целия свят въз основа на категории като културни и естествени запаси, поддръжка и запазване на културните запаси, икономическа резистентност, обществена резистентност, екологична резистентност, развиване на туризма и интеграция в индустриалната верига, инфраструктура, опазване на здравето, сигурност.

54 села, сред които и Шириндже, са били оценени като най-хубавите туристически селища на света през 2023 година

Шириндже има към 450 поданици. Разположено е върху зелен планински скат, заобиколено е от планини. Намира се в региона на изключително известния измежду българските летовници курорт Кушадасъ. Поради близостта си до античния град Ефес и дома на Дева Мария, селото е измежду водещите дистанции на турския селски туризъм. През пролетните и летните месеци се посещава на ден от по към 4 хиляди души.

В предишното Шириндже е било заселено основно с гръцко население, което се изселва след конвенция сред Турция и Гърция през 1925 година.

Турското държавно управление разгласи селището за исторически и архитектурен резерват. То впечатлява с варосаните си бели къщи с еркерни прозорци и старинна архитектура, тесните калдъръмени улички, оградени с маслинени дървета, и бутилките с локално вино " Шириндже ", които се оферират на всички места. Винарството преди време е било основният занаят на гръцкото население. В наши дни тази традиция се възражда от локалните поданици и виното се е трансформирало в източник на приходи. Организира се и интернационален фестивал на виното.

В дребните магазинчета, обслужвани от локалните поданици, се оферират килими, бродерии, зехтин, деликатеси и виновност.

Неотдавна селото бе оповестено за квартал на град Селчук, окръг Измир, добавя Българска телеграфна агенция.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР