Световната история изобилства от примери за брутални диктатори, отговорни за

...
Световната история изобилства от примери за брутални диктатори, отговорни за
Коментари Харесай

Мрачната съдба на децата на едни от най-жестоките диктатори

Световната история изобилства от образци за брутални диктатори, виновни за гибелта на голям брой почтени хора.

Разказите за жестокостите, осъществени от тях, са повече от шокиращи, а фактът, че те надалеч не са били образцови родители, надали е изключително неочакван.

Какво в действителност знаем за ориста на техните деца?

Яков Джугашвили

Йосиф Сталин безспорно е един от най-бруталните диктатори в международната история. Неговото ръководство, белязано от осъществяването на ужасяващи закононарушения, лишили живота на милиони хора, е обект на редица проучвания. За ориста на неговия максимален наследник – Яков Джугашвили, обаче, се знае относително малко. Според множеството историци, Сталин го презирал. Отношението му към него било толкоз грубо, че Яков даже се опитал да се самоубие, прострелвайки се в лицето. По някакво знамение той оживял, на което татко му реагирал с думите: „ Дори и не може да стреля добре “. През 1941 година Яков се предал на нацистите, а Сталин се отрекъл от него. Две години по-късно, той направил нов опит за самоубийство, този път сполучлив, скачайки върху електрическа ограда.

https://twitter.com/cfmeyskens/status/805490037454471168

Мао Анцин

Освен като създател на Китайската национална република, Мао Дзъдун остава в историята и с осъществяването на така наречен „ Голям скок напред “ (общонародна акция, извършена в интервала 1958 – 1961 година Нейната цел е да се форсира икономическото развиване на Китай) и Великата пролетарска културна гражданска война (тя продължава сред 1966 и 1976 година и е ориентирана против партийни чиновници и интелектуалци, упрекнати, че са предатели и поддръжници на капитализма). В хода на тези акции умират милиони, като точният брой на жертвите продължава да е обект на разногласия и до през днешния ден.

Мао Дзъдун имал трима синове. Единият от тях – Мао Анцин, е роден в провинция Хунан, а майка му е Ян Кайхуей (първата жена на диктатора). Предполага се, че няколко години по-късно тя била убита от националистите от Гоминдана, като Мао Дзъдун даже и не се опитал на помогне на нея или на сина си. През 1933 година, когато бил едвам 10-годишен, Мао Анцин бил пребит от служители на реда в Шанхай, което се отразило на психическото му положение. Той бил изпратен в Париж, а по-късно в Москва от по-големия си брат Мао Анин, с цел да не пострада по време на спора с Япония и гражданската война сред комунисти и националисти. Мао Анцин се завърнал в Китай през 1947 година До края на живота си той странял от политиката и не желал да има нищо общо с ръководството на страната.

https://twitter.com/CNN/status/814555991706599426

Удай Хюсеин

Масови убийства, гнет, корупция и цялостно равнодушие към ориста на иракчаните – по този начин най-кратко може да бъде разказано ръководството на Саддам Хюсеин. Жестокостта на диктатора е общоизвестна, а неговият наследник Удай въобще не му отстъпвал. Нещо повече – държанието му на моменти шокирало самия Саддам Хюсеин. Показателен е фактът, че Удай прекарал 40 дни в затвор, откакто пребил до гибел двама души от обкръжението на татко си. Той е виновен за осъществяването на голям брой изнасилвания и жестоки убийства, като също така се наслаждавал да подлага жертвите си на всевъзможни мъчения. Луксозните коли, скъпите облекла и опиатите били неделима част от всекидневието му. Удай бил погубен от американски военни през 2003 година в къща в Мосул, където се укривал дружно с брат си Кусай.

Марко Милошевич

Слободан Милошевич е измежду най-противоречивите персони в актуалната европейска история. Починалият през 2006 година в своята килия във военния затвор на трибунала в Хага президент на Сърбия е считан от едни за народен воин, а от други – за боен нарушител, виновен за избиването на хиляди почтени хора. А какво се знае за неговия наследник Марко? През 90-те години на предишния век той е прочут като „ наедрял предприемач “ и се допуска, че се занимавал главно с контрабанда на опиати, цигари и горива. През проведения от него канал минали артикули на стойност десетки милиони евро. Макар този бизнес да бил повече от рентабилен, Марко се отказал от него, откакто сътрудникът му – Владе Ковачич-Треф, бил погубен пред своя офис.

https://www.youtube.com/watch?v=SMHvibxXwBE&t=1s

След въпросното нападение, синът на Слободан Милошевич решил да се преориентира. Той се сдобил с дискотека, атракционен парк, както и няколко пекарни и парфюмерии. Постепенно си спечелил славата на изтъкнат плейбой, като постоянно повтарял, че има потребност единствено от четири неща: „ момиче, музика, кола и револвер “. Смята се, че е виновен за убийството на шефа на полицията Радован Стоичич-Баджа, който бил убит единствено седмица, откакто блъснал пестник на Марко. След убийството на Стоичич, той напуснал Сърбия и се преместил в Москва.

Файсал Уангита

Файсал Уангита е едно от 40-те доказани деца на Иди Амин – жестокият деспот, пристигнал на власт в Уганда след осъществяването на прелом през 1971 година Освен че разпуснал Народното събрание и основал загадка полиция, която се разправяла по жесток метод с неговите съперници, той употребявал естествените благосъстояния на страната си за персонална полза, до момента в който голяма част от популацията живеела в последна беднотия. По разнообразни данни, към 300 000 души били убити по време на ръководството на Амин.

За Файсал Уангита умерено може да се каже, че ябълката не пада по-далеч от дървото. След като се преместил да живее във Англия, против него били повдигнати няколко обвинявания (сред които за осъществяване на измами, владеене на оръжия, кражба и рекет). Той също по този начин се оказал забъркан в ужасяващо ликвидиране, което раздрусало Обединеното кралство. Жертвата била млад мъж, умрял по време на конфликт сред враждуващи банди в Лондон. Той бил наръган с нож цели 20 пъти, а по тялото му имало голям брой пострадвания, нанесени от удари с бутилки, чукове и бухалки. Уангита прекарал пет години в английски затвор, преди да бъде депортиран назад в Уганда.

https://twitter.com/nytimes/status/518566017862479873

Жан-Клод „ Бейби Док “ Дювалие

Франсоа „ Папа Док “ Дювалие е не просто нечовечен деспот, само че и една от главните аргументи, заради които Хаити и до през днешния ден е измежду най-бедните страни в света. Той бил определен за президент на островната страна през 1957 година с обещанието, че ще усъвършенства живота на най-бедните й поданици. Вместо това, той основал загадка полиция (т. нар. „ Тонтон Макуте “), благодарение на която отстранявал всеки, който посмеел да се опълчи против него. По разнообразни оценки, „ Папа Док “ е виновен за гибелта на към 60 000 души.

След като умрял през 1971 година, властта минала в ръцете на сина му Жан-Клод „ Бейби Док “ Дювалие, който по това време бил младеж. Той споделял огромна част от възгледите на татко си и въобще не се интересувал от проблемите, пред които били изправени неговите сънародници. Според разкази на очевидци, Жан-Клод имал доста огнестрелни оръжия и обичал да стреля с тях безсистемно. При един сходен случай, той умъртвил водача на лимузината си, както и двама от своите бодигардове. „ Бейби Док “ се оказал заслужен правоприемник на татко си. Бруталното му ръководство траяло до 1986 г, когато жителите на страната се разбунтували и го свалили от власт.

Още от създателя:
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР