Световната история е наситена от мистериозни символи и предмети, които

...
Световната история е наситена от мистериозни символи и предмети, които
Коментари Харесай

Известни символи в световната история и тяхното тълкувание

Световната история е наситена от мистериозни знаци и предмети, които постоянно са в основата на диспути, даже от време на време и на по-сериозни спорове. Мистерията към най-известните знаци и тяхното значение не стопира да вълнува хората от всички генерации.

Разбира се за някои теориите какво значат и защо са се употребявали са доста, само че аз ще се спра на най-популярните измежду тях.
Кръст:
Значение: Кръстът е централен знак на християнството. Представлява разпъването на Исус Христос и неговото възкресение, символизирайки жертвата, изкуплението и обещанието за безконечен живот. Вертикалната линия съставлява божественото, а хоризонталната линия съставлява земното.

Кръстът е знак с надълбоко историческо и културно значение отвън ролята му в християнството. Ето няколко спомагателни смисли, свързани с кръста в разнообразни контексти:

Езическа и предхристиянска символика: Кръстът е бил употребен в разнообразни предхристиянски култури като знак на четирите детайла или направления. Например в скандинавската митология сходният на кръст " кръст на Один " съставлява пресечната точка на живота и гибелта, до момента в който в античните култури той може да символизира пресечната точка на духовния и физическия свят.

Древноегипетски анкх: анкхът, който наподобява на кръст с примка от горната страна, е всесилен знак на живота, гибелта и безсмъртието в античен Египет. Той също по този начин съставлява божествена отбрана и концепцията за безконечен живот.

Астрономическа символика: Кръстът може да съставлява пресечната точка на небесния екватор и еклиптиката, образувайки съществените точки (север, юг, изток, запад). Този астрономически кръст се употребява в разнообразни области, в това число астрология и навигация.

Медицински знак: Кръстът се употребява като знак на медицинските специалности. Жезълът на Асклепий, скиптър с една змия, увита към него, съставлява излекуване и лекарство. Наречен е на гръцкия господ на лекуването Асклепий.

Милитаристичен символизъм: Във боен подтекст кръстът може да символизира героизъм, чест и всеотдайност. Железният кръст да вземем за пример е добре познато военно отличие, което произлиза от Прусия и по-късно Германия.

Знамена и хералдични знаци: Кръстът се появява на знамената на разнообразни страни и райони. Например Юниън Джак на Обединеното кралство включва кръста на Свети Георги (червен кръст на бял фон). Освен това кръстът постоянно се употребява в хералдиката за означаване на религия и рицарство.

Масонска символика: В масонството кръстът се употребява като част от разнообразни знаци и емблеми. Може да съставлява духовно прояснение, морални правила и търсене на истината.

Духовни и метафизични тълкования: Отвъд неговите религиозни или културни смисли, някои поясняват кръста като знак на духовна промяна, обединяването на противоположностите (вертикални и хоризонтални линии) и срещата на небето и земята.
Ин и Ян:
Значение: Този даоистки знак съставлява дуалистичната природа на съществуването. Черната страна (ин) съдържа бяла точка, символизираща семето на ян, и противоположното. Представлява концепцията, че противоположностите (тъмно/светло, пасивно/активно) са взаимосвързани и основни за хармонията и салдото.
Звездата на Давид:
Значение: Известна също като Щитът на Давид, тази хексаграма съставлява юдаизма и еврейската еднаквост. Неговите шест точки символизират шестте дни на сътворението, до момента в който центърът съставлява съботата. Означава връзката сред божественото и човешкото и единството сред другите детайли.
Полумесец и звезда:
Значение: Този знак, постоянно свързван с исляма, има разнообразни тълкувания. Полумесецът съставлява лунния календар, употребен в исляма, до момента в който звездата нормално се свързва с пророка Мохамед. Заедно те могат да символизират мюсюлманската религия, както и единение и упътване.
Свастика:
Значение: Първоначално античен знак, открит в доста култури, свастиката е присвоена от нацистите и се трансформира в знак на ненавист и расизъм. Преди това обаче той символизира благоденствие, шанс и нематериалност в разнообразни култури, в това число индуизма и будизма.
Цвете Лотус:
Значение: Лотосът има духовно значение в доста култури. В будизма то съставлява непорочност, прояснение и прераждане. Израстващ от калта, само че разцъфтял над повърхността на водата, той символизира пътуването от незнанието към разбирането.
Символ на сърцето:
Значение: Символът на сърцето се е развил с течение на времето, с цел да съставлява обич и любов. В антични времена е бил свързван със сърцето като център на човешките страсти и разсъдък. Сега е универсално приет като знак на обич и съчувствие.
Трикветра:
Значение: Известен също като Троичния възел, трикветрата е келтски знак с преплетени бримки. Може да съставлява разнообразни триединства, като живот-смърт-прераждане или ум-тяло-дух. Използва се и за знак на Светата Троица в християнството.
Хамса:
Значение: Хамса, или ръката на Фатима, е знак на отбрана против злото око в разнообразни култури, в това число юдаизма и исляма. Често има око в центъра, което защищава от отрицателна сила. Смята се, че носи благословии, власт и мощ.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР