Световната банка разкри в понеделник нова методология и подобрени предпазни

...
Световната банка разкри в понеделник нова методология и подобрени предпазни
Коментари Харесай

Световната банка обяви наследника на класацията Doing Business

Световната банка разкри в понеделник нова методология и усъвършенствани защитни ограничения за оценка на бизнес климата в близо 180 страни, откакто смущаващи разкрития за нередности в данните и фаворизиране на Китай я принудиха да анулира своите водещи ранглисти преди две години.

Банката анулира през септември 2021 година класацията си " Правене на бизнес " (Doing Business), базирайки се на вътрешен одит и без значение следствие, което откри, че висши ръководители на Световната банка са оказвали напън върху чиновниците да трансформират данните в интерес на Китай. Той цитира нередности в данните, които също покачиха класирането на други страни, в това число Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Азербайджан.

Тогава бяха отправени доста обвинявания за обвързваният с Doing Business някогашен български финансов министър Симеон Дянков и с, която тогава ръководеше МВФ, само че малко преди този момент бе вторият човек в йерархията на Световната банка. Тя отхвърли всички рецензии против себе си и получи доверие от борда на шефовете на Международния валутен фонд.

Пилотно издание на новата заместваща годишна поредност, наречена Business Ready ( " Готови за бизнес " ), ще бъде оповестено напролет на 2024 година В него ще бъдат обхванати първична група от 54 стопански системи в Азия, Латинска Америка, Европа, Близкия изток и Субсахарска Африка, сподели банката.

Още страни ще бъдат добавени през идващите две години, до момента в който банката усъвършенства своята методология и ускорява новия план. Целта му е да помогне на страните да привлекат вложения и да покачат работните места и продуктивността, с цел да ускорят развиването си.

 Бизнесменът Аджай Банга е американската номинация за началник на Световната банка и кандидатурата му няма съществени съперници.
© Reuters

Бизнесменът Аджай Банга е американската номинация за началник на Световната банка и кандидатурата му няма съществени съперници.

" Готовност за бизнес "... отразява по-балансиран и транспарантен метод към оценката на бизнес и капиталовия климат на дадена страна ", се споделя в изказване на банката.

Главният икономист на Световната банка Индермит Гил сподели, че новият метод дава опция за " по-пълно и по-точно премерване на капиталовия климат на страните ", нещо, което съгласно него е извънредно належащо в световната стопанска система в изискванията на общо закъснение. " Готов за бизнес " е завършен от рекомендации на специалисти от Световната банка, държавни управления, частния бранш и групи на гражданското общество и включва за първи път правата на служащите, както са избрани от Международната организация на труда, като в същото време признава, че регулирането може да има и позитивни аспекти.

" Основното нещо, което се обърка, беше, че целостта на данните в " Правене на бизнес " беше компрометирана ", сподели пред " Ройтерс " Норман Лоайза, шеф на Групата за знаци на Световната банка, която управлява плана. " Основното за нас е, че би трябвало да подсигуряваме целостта на данните и имаме доста повсеместен метод за това. "
Но чиновници на Световната банка към момента разискват дали да съживят класациите за бизнес климата, които бяха в основата на разногласието към Doing Business, или да основат общ показател, сподели Лоайза, като решението се чака преди първия отчет.

Лоайза сподели, че макар че класацията е подложена на критика за поощряване на политически напън за опити за " надуване " резултатите на страната, тя също по този начин е помогнала за стимулирането на близо 4000 регулаторни промени в разрастващите се и развитите стопански системи през последните две десетилетия.

Той сподели, че в отговор на рецензиите към по-ранния артикул новият план се концентрира върху 10 тематики, обхващащи виталния цикъл на една компания, в това число:
" Вземаме под внимание освен гледната точка на частния бизнесмен, само че и тази на служащите, потребителите и другите участници на пазара ", сподели той, цитирайки включването на фактори като сигурност на чиновниците, екологична резистентност и пазарна конкуренция.

За да изложи новия метод, банката разгласява два основни документа: Наръчник и Ръководство за бизнес, уточняващи подробни протоколи и защитни ограничения, в това число по какъв начин банката взаимодейства с държавните управления и процедурите за утвърждение, както и методологичен справочник за нейните индикатори и оценяване методология.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР