Световната банка постави България на 61 място в класацията си

...
Световната банка постави България на 61 място в класацията си
Коментари Харесай

Световната банка: България е на 61-о място в света по условия за бизнес


Световната банка сложи България на 61 място в класацията си измежду 190 страни „ Doing Business 2020 “, оповестена през днешния ден. Индексът регистрира кои са най-лесните за правене на бизнес страни и в него страната ни получава 72,0 точки от 100.

Докладът взима поради промените, извършени сред май 2018 година и май 2019 година

Нова Зеландия е оповестена за най-лесната страна за правене на бизнес за четвърта поредна година, набирайки 86,8 точки, следвана от Сингапур (86,2), Хонконг и Дания (и двете с 85,3). Следват ги Южна Корея, Съединени американски щати, Грузия, Англия, Норвегия и Швеция.

Турция е на 33-то място в класацията, като отчетът регистрира, че предходната година турското държавно управление е провело седем промени за възстановяване на бизнес климата в страната, като й е помогнало да се изкачи със 17 места в „ Doing Business 2019 “.

районен съд Македония се подрежда на 17-то място по рейтинг на лесните за бизнес страни. Напредъкът й е в сключването и осъществяването на контракти и опростяването на изчисляването на таксите за осъществяване, както и в смяната на трудовите разпореждания, разпоредбите за съкращения, пренаемането и компенсациите.

От европейските страни най-добре класираните в листата са Дания, Норвегия, Швеция и Литва, до момента в който страните в района са сред 37-мо и 90-то място.

Словения е на 37-мо място, Сърбия – 44, Черна гора – 50, Хърватия – 51, Косово – 57, Албания – 82, а Босна и Херцеговина – 90-то.

Проучването „ Doing Business “ за 17-ти път проучва бизнес регулациите и тяхното използване, преглежда локалните дребни и междинни компании и наредбите, които предизвикват или попречват развиването на бизнес дейностите.

Проучването съставлява набор от количествени индикатори за бизнес разпореждания и отбрана на правата на благосъстоятелност в 190 страни. То обгръща разпореждания от 12 аспекта на бизнеса: пускане на бизнес, приемане на позволение за градеж, електрическа връзка, вписване на благосъстоятелност, достъп до финансиране, отбрана на миноритарните вложители, заплащане на налози, търговия, осъществяване на контракти, справяне с банкрут, наемане на работа и подписване на контракти с държавното управление.

Данните от това изследване се отнасят за интервала от 1 май 2019 година Тези индикатори проучват икономическите последствия от наредбите и проучват кои промени в тази област действат, къде и за какво.

По отношение на бизнес промените в България отчетът сочи, че от 2 май 2018 година до 1 май 2019 година 115 стопански системи са осъществили 294 промени за контролиране на бизнеса в 10-те области, регистрирани от „ Doing Business “.

България е улеснила стартирането на бизнес посредством понижаване на таксите за регистрация, демонстрира отчетът, както и посредством понижаване на минималното финансово условие от 5 000 лв. (3 250 долара) на 2 лв. (1,30 долара). Повишаването на успеваемостта в регистъра на сдруженията също е спомогнало в тази област. Създаването на централизирана електронна база данни за комерсиална регистрация, консолидиращи регистрацията процедури и премахването на някои формалности за регистрация също са оказали своето въздействие.

В региона на заетостта България е изменила законодателството си, с цел да удължи периода на съдействието, нужен, преди даден чиновник да може да получи право на отбрана от безработица.

В региона на електрозахранването България е нараснала надеждността му посредством внедряване на система за автоматизирано ръководство на силата, надзорния надзор и данните за зареждане, следене на спиранията и възобновяване на услугите.

Страната ни е улеснила и въпросите с несъстоятелността, разширявайки основата за започване на произвеждане по неплатежоспособност и улеснявайки избягването на недействителните и подозрителни покупко-продажби. България е приела нов цивилен процесуален кодекс и нов закон за комерсиалния указател, като е въвела промени, които се чака да понижат забавянията и да разрешат по-бързо разрешаване на банкрута. Освен всичко друго, законът за комерсиалния указател изисква главните решения и решенията на съда по несъстоятелността да бъдат оповестени на уеб страница на комерсиалния указател.

Относно приемането на заем България е затруднила достъпа до кредитна информация, спирайки разпространяването на кредитни доклади към финансовите институции посредством частни кредитни служби.

Трансграничната търговия България е ускорила посредством онлайн формуляри за митнически заявления.

Страната ни е постигнала прогрес и във връзка с намаляването на ставките на вноските на работодателите за обществено обезпечаване.

България е понижила времето, належащо за вписване на благосъстоятелност, пускайки интегриран уеб указател на парцелите, който дава опция за инспекция на благосъстоятелност и кадастрален статус на парцелите онлайн, сочи още отчетът.

Българската страна обаче е направила работата с разрешителните за строителство по-сложна, увеличавайки таксите, времето и броя на процедурите за приемане на строителни утвърждения, подлага на критика отчетът. Приетото ново законодателство обаче се чака улесни работата с разрешенията за градеж, защото е ориентирано към изясняване на процеса.

България е улеснила заплащането на налози за фирмите, въвеждайки нови закони за корпоративен приход и налог върху добавената стойност, премахвайки условието за спомагателна годишна декларация за налог върху добавената стойност и намалявайки каузи на работодателя в осигурителните вноски. Плащането на налози е по-лесно и по-евтино за фирмите посредством поощряване на електронното подаване и заплащане и понижаване на корпоративния налог и % на вноската за обществено обезпечаване на работодателите.

Има усъвършенствания и в системата за осъществяване на контракти. Те се състоят в изменение на разпоредбите за доказателства и преценка за несъблюдение посредством увеличение на минималната прагова стойност за по-ниска пълномощия. Плюсовете са и в даването на пълномощията на гражданския съд от последна инстанция да избере кои каузи да бъдат прегледани, тъй че да ограничи злоупотребата с процеса на обжалване. Въвеждането на измененията в правосъдната си система, повишението на прозрачността на системата и назначението частни правосъдни реализатори също работят за усъвършенстване в тази област./ БГНЕС
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР