Световната банка е стартирала проверка за ценообразуването по задължителната застраховка

...
Световната банка е стартирала проверка за ценообразуването по задължителната застраховка
Коментари Харесай

Проверка на цената на Гражданска отговорност е започнала Световната банка

Световната банка е стартирала инспекция за ценообразуването по наложителната застраховка „ Гражданска отговорност “ за автомобилистите, заяви ръководителят на Комисията за финансов контрол (КФН) Карина Караиванова в изявление за финансовия портал Investor.bg.

" Експерти от банката към този момент бяха тук при започване на предходната седмицата, тъй че до края на годината ще имаме и тази оценка. Тогава може би по-ясно ще мога да дам отговор от наша позиция дали цената на " Гражданска отговорност ", такава, каквато е сега, е съответна и дали би трябвало да бъде нараснала. За мен това би трябвало да бъде решение на съответната компания, която постоянно би трябвало да гледа цена и съответното условие за финансов запас, нужен за поетия от нея риск ", уточни Караиванова.

По думите й инспекцията на балансите на застрахователите през предходната година е открила, че те са " обичайно капитализирани ". " От тази позиция аз не виждам риск ", разяснява шефката на надзора.

В момента цената на " Гражданската отговорност " в всеобщия случай по груби сметки е към 200 лева, като въпреки всичко цената зависи от доста елементи като мощността на автомобила, годината на произвеждане, възрастта и опита на лидера и т. н.

Караиванова сподели още, че КФН няма административните пълномощия да поправя цената на застраховката " Гражданска отговорност ".

" Това, което нас ни интересува, е, определяйки цената на „ Гражданска отговорност “ и поемайки съответния риск, съответната застрахователна компания да има задоволително капитал, с цел да може да покрие поетия от нея риск ", разясни председателката на надзора.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР