Световната антидопингова агенция (WADA) предупреди международните спортни федерации, че е

...
Световната антидопингова агенция (WADA) предупреди международните спортни федерации, че е
Коментари Харесай

WADA заплаши международните федерации със съд, ако не започнат действия срещу руски спортисти

Световната антидопингова организация (WADA) предизвести интернационалните спортни федерации, че е подготвена да ги провокира в съда, в случай че не стартират каузи против обособени съветски спортисти за нарушение на антидопинговите правила.

Федерациите към момента не са почнали дисциплинарни процедури против самостоятелни лица, макар че WADA продължава да им изпраща данни, събрани от осведомителната система на Московската антидопингова лаборатория. Това включва и нова информация за стероидните профили на съветски спортисти, изпратена по-рано този месец.

Очаква се интернационалните федерации да прегледат всеки случай поотделно в сходство и със личната си информация, след което да подхващат дисциплинарни дейности. Ако това не се случи, WADA ще се обърне към спортния трибунал в Лозана (КАС).

" Казахме напълно ясно, че сме подготвени да тръгнем против всяка от федерациите. Знаем случаите, които са свързани с тях, и ще проверим по какъв начин мислят да действат. Ще им заявим: " Дадохме ви цялата информация, която имаме, тъй че апелирам ви кажете ни дали ще действате и ще повдигнете обвинявания. Ако няма да го извършите, ние си резервираме правото да се обърнем към КАС ", съобщи президентът на WADA Крейг Рийди по времена симпозиума на организацията в четвъртък.

Досега единствените самостоятелни санкции бяха наложени от Международния олимпийски комитет (МОК) на 42-ма руснаци поради нарушение на антидопинговите правила по време на зимните игри в Сочи през 2014 година

Съдът в Лозана обаче реши, че няма задоволително доказателства и анулира доживотните наказания на 28 от тях. Жалбите на други 11 спортисти бяха отчасти почетени и вместо с доживотна възбрана бяха сменени с безучастие в олимпийските игри в Пьонгчанг. Изслушването на биатлонистките Огла Зайцева, Олга Вилухина и Яна Романова бяха отсрочени. Мотивите за тези решения към момента не са оповестени.

Директорът на отдела за разузнаване и следствие към WADA Гюнтер Юнгер призна, че делата няма да са безапелационни от правна позиция. Той обаче изрази убеденост, че има някои случаи, които са задоволително мощни, с цел да влязат в съда.

 WADA заплаши интернационалните федерации със съд, в случай че не стартират дейности против съветски спортисти
© Associated Press

" Проблемът ще бъде правната оценка, тъй като не разполагаме с истинските проби, а единствено с копията. Категоризирахме информацията, която получихме, от доста мощна до доста слаба. Изпратили сме всички случаи до интернационалните федерации и в този момент е техен ред да се заемат с следващи дейности и вероятно да ги обогатят със личните си разследвани ", сподели Юнгер.

Той изясни, че става въпрос за повече от 60 случая. " Ще проследим развиването на всеки един от тях. Трудно е да се каже какъв брой от тях са задоволително мощни. Виждам правни спънки, тъй като могат да кажат, че данните от системата на московската лаборатория не са истинските. Въпреки това данните, които предоставихме, вършат някои случаи в действителност мощни и би трябвало най-малко да се опитаме да забележим дали ще са задоволителни или не ", добави Юнгер.

Заради правните компликации някои интернационалните федерации, в това число обвързваните с параолимпийските спортове, се концентрираха върху налагането на групови санкции, а не върху обособени случаи. Други като ФИФА и интернационалната федерация по хокей на лед до този миг не са показали интерес към съмнителните случаи.

Президентът на МОК Томас Бах поддържа метода на WADA и в същото време изрази доверие във федерациите. " Те имат отговорността да наблюдават случаите, които може да са висящи. Имам цялостно доверие в тези федерации, че ще създадат това, което би трябвало да се направи ", сподели германецът в края на предишния месец.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Допингът и Русия (223)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР