Светият синод на Московската патриаршия назначи Владимир Тищук за нов

...
Светият синод на Московската патриаршия назначи Владимир Тищук за нов
Коментари Харесай

Москва ни праща свещеник от меката на шпионажа Виена за руската църква в София

Светият синод на Московската патриаршия назначи Владимир Тищук за нов предстоятел на Подворието в София. Той служи в храм „ Св. Николай “ във Виена. Архимандрит Васиан Змеев, който беше изпъден, поради шпионския скандал у нас е назначен за шеф на съветската духовна задача в Йерусалим.

Това е станало ясно след вчерашното съвещание, оповестява Българска национална телевизия.

Тези назначения са прекомерно любопитни. Странно за какво съветският патриарх Кирил, полковника от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Гундяев, изпраща човек от австрийската столица, а не от самата Русия. С какво ли се е занимавал свещеника Тищук в столицата на международния шпионаж Виена?

Още по-любопитно е изпращането на изгонения за шпионаж от България Васия, Змеев, в съветската задача в Йерусалим. Според осведомени Змеев очевидно се е издигнал съществено след задачата си в София, тъй като задачата му в Йерусалим ще бъде да работи против Вселенската патриаршия. Тя е най-големият зложелател на съветската православна черква поради поддръжката за УПЦ.

На 4 октомври Кирил-Гундяев разгласи, че в най-скоро време ще изпрати нов духовник за църквата „ Свети Николай Чудотворец “, затворена от съветския дипломат Митрофанова след изгонването на Змеев. Гундяев даде обещание храмът да отвори порти допустимо най-бързо.

Както Breaking.bg единствен писа българските спецслужби са засекли внасянето на съставни елементи за подслушване в храма, който е трансфорат в рупор на съветската политика, а българските свещеници са прогонени.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР