Светият Синод на Българската православна църква разпространи пасхално послание по

...
Светият Синод на Българската православна църква разпространи пасхално послание по
Коментари Харесай

Вижте Пасхалното послание на Светия синод за Възкресение Христово

Светият Синод на Българската православна черква популяризира пасхално обръщение по случай Възкресение Христово. Това е първото обръщение на Синода, откогато патриарх Неофит умря преди два месеца.

Възлюбени в Господа рожби на светата ни Църква,

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Дивен и популярен, прелестен и скъп е всеки един подарък, с който Човеколюбецът Бог обдарява Своето най-висше и обичано създание – индивида, който Той сътвори по Своя свят облик и който предназначи да доближи и до богоуподобяването.

Безбройни са Божиите блага за нас, само че максимален и най-щедър всред тях е дарът на Възкресението. Победата над гибелта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна мощ на злото, е кулминационната точка, най-висшата и безапелационна изява на Божията обич към нас и към цялото създание.

Възкресяването на човешката природа в нейната първосъздадена непорочност, хубост и целокупност, което Единородният Божи Син и Син Човешки извърши, Той извърши не за Себе Си, а поради нас и нашето избавление. Тази прославена човешка природа Той възнесе на Небесата и по този начин проправи пътя към Царството на светлината и живота за всички тези, които са Негови, които чуват гласа Му и следват посочения от Него път.

В това е и цялата наша религия и вяра, всичкото ни упование; онази наслада, която Сам Той пръв ни възвести и която никой не ще може да ни отнеме: " Радвайте се! " (Мат. 28:9). И още: " Радвайте се и се веселете, тъй като огромна е премията ви на небесата " (Мат. 5:12). " Радвайте се постоянно в Господа, и отново ще кажа: радвайте се " – възкликва и апостолът на народите (Фил. 4:4), тъй като тази наслада по своята дълбочина и своето наличие е единствена по рода си, несравнима с никоя друга. Само с нея и единствено с помощта на нея ние можем да бъдем духовно здрави и цялостни. Тя е, която ни дава силите, нужни ни да преодоляваме всяко тестване и прелъщение в дните на нашия земен живот.

С Възкресението на Христа Спасителя гибелта беше потъпкана и към този момент няма онази власт, с която беше поробила индивидите. Христовото Възкресение ни увери, че светлината и животът тържествуват властно над мрака и гибелта.

Празният гроб в утрото на третия ден засвидетелства освен истинността на Божиите обещания, само че и това, което чака нас – вярващите в Бога и уповаващите се единствено на Него, тъй като Бог " посредством възкресението на Иисуса Христа от мъртвите, ни възроди за жива вяра " (1 Петр. 1:3). Тази вяра е постоянно с нас и в нас – чиста, светла и непомрачима. С нея и с вярата във Възкръсналия от мъртвите ние " вървим, а не с виждане " (2 Кор. 5:7). С религия и вяра в Бога, посредством Когото " живеем, и се движим, и съществуваме " (Деян. 17:28).

Тази избавителна религия и тази светла вяра са крепили всички праведници – още през цялото време на историята на човешкия жанр до през днешния ден.

В епохата на Стария завет, време на съкровеното и затаено очакване, те са били известни единствено на малко на брой. Сега, след Боговъплъщението и Възкресението на Христа Господа, те са към този момент притежание на всекиго и на всички и единствено от нас зависи да се възползваме от даруваното ни от Бога избавление.

Сега обаче, въпреки и скръбни в света (срв. Йоан. 16:33), въпреки и гонени поради истина и хулени, и плачещи (срв. Мат. 5:4, 10-11), въпреки и към момента подвластни на гибелта, която по думите на свети деятел Павел е " най-последен зложелател, който ще бъде погубен " (1 Кор. 15:26), правилните на Христа Иисуса живеят в предчувстване на бъдещите богатства, тъй като както за апостола, по този начин и за всички тях " животът е Христос " (Фил. 1:21).

Като православни християни, от нас се чака да живеем с ясно осъзнаване на тези съществени истини на нашата избавителна религия, които са ни нужни изключително доста в този момент, когато към нас продължава да има към момента толкоз доста несправедливост, принуждение и гибел. Да молим Христа, Който единствен е нашият път и истина, и живот (срв. Йоан. 14:6), да дарува Своето избавление и безконечен живот на всички отминали от този свят с твърда религия и вяра във Възкресението. Да Го молим за нашите близки, само че и за нашите врагове, както Сам Той ни учи и приканва (срв. Мат. 5:44; Лука. 6:27-28, 35). Възкръсналият от мъртвите да им дарува светлина, наслада и живот безконечен.

Нека в този най-светъл ден Христовото Възкресение просветли всяка душа и всяко сърце, да прогони от нас всяко обезверение и подозрение, обезсърчение и безизходност, тъй като ето: " Христос възкръсна от мъртви и за умрелите стана начатък " (1 Кор. 15:20).

Отечески поздравяваме с празника на Възкресението всички правилни рожби на светата ни Църква, в Родината и надалеч от нея, като на всички желаем светла и изобилна пасхална наслада и всяко положително от Господа.

Мирът и благодатта на Възкръсналия от мъртвите Христос Господ

и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

НАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА Сухопътни войски. СИНОД

И НАМЕСТНИК НА ОВДОВЕЛИЯ СОФИЙСКИ ЕПАРХИЙСКИ ПРЕСТОЛ

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

ЧЛЕНОВЕ НА Сухопътни войски. СИНОД:

† На Съединени американски щати, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН, наместник на овдовелия Сливенски еапархийски трон

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ

† Старозагорски митрополит КИПРИАН

† Видински митрополит ДАНИИЛ

† Доростолски митрополит ЯКОВ
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР