Светият Синод на Българската православна църква отхвърли искането на руския

...
Светият Синод на Българската православна църква отхвърли искането на руския
Коментари Харесай

Синодът застана срещу руския патриарх по въпроса за украинската църква

Светият Синод на Българската православна черква отхвърли настояването на съветския патриарх Кирил да се свика Всеправославен събор, на който да бъдат наказани опитите за основаване на самостоятелна Украинска православна черква.

На съвещанието си отците са изслушали устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св Синод, което да гласи: " По въпроса за предоставяне на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП смята, че е редно да бъде призован Всеправославен събор, който да реши този въпрос ".

Това предложение е било подкрепено от митрополитите: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил.

Против настояването на съветския патриарх, който вицепремиерът Валери Симеонов дефинира като " второразрядно ченге от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и милиардер от безакцизни цигари ", са дали своят вот Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан.

С изключително мнение по горното решение са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.

Ето и цялото решение на Св. Синод:

На своето постоянно съвещание Св. Синод на БПЦ-БП прегледа писмо с вх. №599 от 3.10.18 година на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП.

След като изслуша предлагането на Пловдивския митрополит Николай и след извършено гласоподаване, Св. Синод реши да даде писмото на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за разглеждане от особено основаната комисията по въпроса обвързван с църковния ерес на територията на Украйна, при Св. Синод на БПЦ-БП. ЗА горното предложение гласоподаваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий.

ПРОТИВ горното решение гласоподаваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил.

***

Във връзка със същото писмо Св. Синод изслуша устно предложение на Ловчанския митрополит Гавриил с проекторешение на Св Синод, а точно: " По въпроса за предоставяне на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП смята, че е редно да бъде призован Всеправославен събор, който да реши този въпрос ". ЗА препоръчаното от митрополит Гавриил решение гласоподаваха: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ гласоподаваха: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан.

С изключително мнение по горното решение са: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий.

След извършеното гласоподаване Св. Синод не приема препоръчаното от митрополит Гавриил проекторешение.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР