Светият синод избра днес наместник-председател на българската православна църква –

...
Светият синод избра днес наместник-председател на българската православна църква –
Коментари Харесай

Кои са възможните кандидати за нов патриарх?

Светият синод избра през днешния ден наместник-председател на българската православна черква – Врачанския митрополит Григорий, който би трябвало да провежда изборите за нов патриарх.

Владиците, които могат да бъдат номинирани, би трябвало да са най-малко на 50 години, да имат минимум 5 години отпред на епархията и да се отличават със съблюдаване на църковния ред.

Един от вероятните претенденти – Пловдивският митрополит Николай, разгласи в понеделник вечерта, че няма да взе участие в тези избори. „ Още пред отворения ковчег на Негово Светейшество започнаха медийните интриги и клевети към наследяването на българския патриаршески трон “, написа в послание Пловдивския митрополит.

Така в конкуренцията за патриаршеския престол остават 8 претенденти. Това са:

От тях във финалния избор за патриарх ще вземат участие единствено трима.

Най-малко седем дни преди датата на събора Светият синод организира свое съвещание. На него с скрито гласоподаване и болшинство от две трети ще бъдат определени трима от митрополитите. От тях на църковен събор ще бъде определен новият български патриарх.

Дотогава се очаква да бъде определен нов Сливенски митрополит, само че той няма да дава отговор на уславията за канадидат за патриарх, тъй като няма да има 5 година отпред на епархията.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР