Светият синод едва предотвратил чудовищен скандал по време на опелото

...
Светият синод едва предотвратил чудовищен скандал по време на опелото
Коментари Харесай

Нечувано!: Светият синод едва предотвратил чудовищен скандал по време на опелото на патриарх Неофит

Светият синод едвам предотвратил колосален скандал по време на опелото на патриарх Неофит. Украинската посланичка Олеся Илашчук е желала да напусне храм „ Свети Александър Невски “ поради наличието на съветската посланичка Елеонора Митрофанова. Всичко обаче минало безшумно и без проблеми – това описа пред Българска национална телевизия началникът на протокола на Светия Синод Емил Велинов, по чиито думи „ в църквата нещата се успокояват “.

Светият синод едвам предотвратил колосален скандал

„ Вчера всички чакаха да стане скандал в църквата, само че доста рядко такива може да се получат непосредствено. Имаше дребен спор, в който украинската посланичка беше малко ядосана, тъй като присъстваше съветската посланичка. Като разбра, че е там, искаше да напусне храма, само че всичко мина безшумно и никой не видя дори, че има подобен проблем. Укротихме нещата и всичко мина обикновено, посредством и на нея (бел. ред.: Илашчук), тъй като тя разбра, че в такива моменти не би трябвало да има дрязги “, описа той. „ Разбира се, на една маса няма да седнат, седнаха на разнообразни маси “, посочи Велинов по проблема с двете посланички.

Критики имало за това, че не са обезпечени коне за тегленето на лафета, на който бе положен ковчегът с тленните остатъци на патриарх Неофит.

„ Не че трябваше с каляска да се тегли, само че в този миг единствено коне ми оставаше да диря. Откъде да ги намеря? От цирка ли трябваше да ги взема?! Така стана по-добре, тъй като той беше герой и заслужаваше армията да го съпровожда. Връзката с цар Борис Трети пристигна през гвардейците, за които момчета това беше горделивост “, изясни още началникът на протокола на Светия Синод.

По думите му патриархът е желал да види по какъв начин един от различен застават президент, министър председател, вицепремиер:

„ Ако можеше да го види… това беше неговата фантазия. Защо да нямаме тази добрина на патриарха?! Всички държавни институции се включиха в организацията на цялото това шествие. Всички положихме вътрешен възторг всеки да помогне с нещо. Това, което в този момент стана, беше с напъните на всички българи. Нямаше друго какво да се направи “.

Критики имало и поради огражданията, само че по думите на Велинов е било невероятно да се провежда шествие без тях.

„ Много хора бяха афектирани, че не давахме да се носят цветя, само че мястото беше доста тясно. Може да сме позволили някои неточности – посрещаш делегации, изпращаш държавни лица. Но дублирам, че по този начин дружно не съм виждал представителите на държавни институции “.

 

Източник – БНР

Още вести четете в категория България
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР