Светилището за римокатолиците Фатима в Португалия отбеляза годишнината, откакто Дева

...
Светилището за римокатолиците Фатима в Португалия отбеляза годишнината, откакто Дева
Коментари Харесай

Мадоната от Фатима остана без поклонници

Светилището за римокатолиците Фатима в Португалия означи годишнината, откогато Дева Мария се е явила на три дребни пастирчета, като за първи път в над стогодишната му история това става без поклонници, оповестява Българска телеграфна агенция.

Обикновено нeколкостотин души се стичаха всяка година в нощта на 12 против 13 май във Фатима, с цел да участват със запалени свещи на литургиите във връзка годишнината. Тази година обаче поради ковид управляващите приканиха хората да не пътуват до Фатима, а пътищата, водещи до светилището бяха отцепени.

Церемониите там бяха излъчени по малкия екран и в интернет, а богомолците бяха приканени, до момента в който ги гледат, да слагат дребни свещи на прозорците на домовете си и да създадат поклонение в сърцето си и душите си.

Светилището във Фатима всяка година притегля към 6 милиона поклонници от целия свят, които се молят на Богородица за помощ или ѝ насочат благодарности.

Светилището в Лурд в Югозападна Франция, посещавано годишно от милиони поклонници, разгласи през днешния ден, че ще възобнови отчасти банкет на богомолци от събота. Тогава ще бъдат позволени визити на самостоятелни поклонници от близките региони. Но пещерата, в която съгласно католическата вяра Дева Мария се е явила на Бернадет Субиру през 1858 година, няма да бъде непосредствено налична за хората, прецизира пресслужбата на управата на светилището. То затвори порти на 17 март поради пандемията от новия ковид, като това беше най-продължителното му затваряне в неговата история.

Франция от понеделник стартира поетапно излизане от изолацията, оповестена на същата дата. Заради затварянето на светилището за толкоз дълго време и ограничението на потока на поклонници до него управата му чака загуби в размер на 8 милиона евро, което дефинира като " исторически недостиг ".

Ресурсите на светилището са свързани с визитата на поклонници. Без тях, няма дарения и светилището няма да може да оцелее, прецизира управата на обекта, която прикани през днешния ден за оказване на помощ.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР