Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия.

...
Свети Атанасий Велики е роден през 295 г. в Александрия.
Коментари Харесай

Атанасовден

Свети Атанасий Велики е роден през 295 година в Александрия. Почитаме светеца на 18 януари, дружно с архиепископ Кирил, двамата избавили християнството от арианството и несторианството.

Според националните вярвания Атанасовден бележи средата на зимата, и след него тя си отива, по тази причина тук-там се назовава и " Среди зима ". Светецът е настойник на снеговете и ледовете през зимата и на този ден отива в планината, смъква дебелия кожух, облича копринена риза и се провиква

“Иди си зимо, идвай лято! ”

Празника има и противовес - Летен Атанасовден, който се отбелязва на 5 юли.

Свети Атанас се счита за брат на св. Антон, двамата са показани в преданията като ковачи. На места двата дни на светците са част от общ празник, именуван " сладки и ени ". Смятало се, че на Атанасовден се ражда чумата, по тази причина дамите правели ени питки и раздавали, с цел да я омилостивят. Характерно е и изработката на питки под формата на куче, защото се счита, че чумата най-вече се бои от кучета. В предишното, на Атанасовден хората проверявали запасите от храна и дърва, с цел да знаят ще стигне ли до пролетта, в случай че нямали, се запасявали. Казвали, че от този ден денят нараства " какъв брой скача 3-годишен елен ".

В българските национални вярвания светецът е показан като огромен мъж с калпак, яхнал своя кон - обикалящ селата, с цел да ги пази от заболявания и демони. Денят е именуван също и " Втора Коледа " - тъй като, който не е заколил прасе на Коледа, може да го заколи в този момент.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР