Светещ червен обект от ранната вселена беше идентифициран като най-отдалечената

...
Светещ червен обект от ранната вселена беше идентифициран като най-отдалечената
Коментари Харесай

Астрономи идентифицираха най-отдалечената галактика откривана някога

Светещ червен обект от ранната галактика беше разпознат като най-отдалечената вселена откривана до момента. Според астрономите, става дума за вселена, която е съществувала единствено 330 милиона години след Големия Взрив.

Нейната фина светлина, разтеглена от разширението на Вселената, е трябвало да пътува 13,5 милиарда светлинни години, за доближи до нас тук на Земята.

Откривателите са именували галактиката HD1 и това съставлява нещо като тайнственост. Учените не са изцяло сигурни каква тъкмо е галактиката: дали е вселена, която интензивно образува звезди или пък е квазар с дейна свръхмасивна черна дупка в центъра.

Ако е второто, то разразстването на черната дупка до свръхмасивна толкоз скоро след образуването на Вселената съставлява предизвикателство за моделите на образуване на черни дупки и тяхната еволюция.

„ Много е мъчно да се дава отговор на въпроси за естеството на източник толкоз надалеч “, споделя астрофизикът от Харвард и Смитсониън Център по Астрофизика Фабио Панучи.

„ Това е като да се пробвате да познаете националността на транспортен съд по неговия байрак, до момента в който сте на брега, а корабът е в средата на стихия и гъста мъгла. Може да виждате форми и цветове по знамето, само че не в тяхната целокупност. В последна сметка това е дълга игра на разбор и изключване на неправдоподобните сюжети. “

Откриването на обекти от ранната галактика е доста мъчно. Дори квазарите, най-ярките обекти в целия космос, са затъмнени в обширните области на пространство-времето, тъй че даже най-мощните телескопи, с които разполагаме, са затруднени с улавянето на тяхната светлина.

HD1 е открита в границите на проучване за разкриване на галактики от началото на Вселената, чиито резултати са разказани в публикация, призната за издание в The Astrophysical Journal, и също налична на сървъра arXiv.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР