Светът все още е в шок след смъртта на руския

...
Светът все още е в шок след смъртта на руския
Коментари Харесай

Марина Овсянникова: Путин уби Навални мъчително и бавно

Светът към момента е в потрес след гибелта на съветския опозиционер Алексей Навални. В потрес, само че от тези, които не са били непредвидени. Специално за говори Марина Овсянникова – журналистката, наказана от режима на Путин, откакто по време на новинарска емисия излезе с афиш против войната в Украйна.

Госпожо Овсянникова, веселя се, че сте добре и в сигурност. Как научихте за гибелта на Навални?

Получих позвъняване от един румънски публицист и просто ми сподели тази ужасна вест. Не можех да допускам, в действителност. Не можех да си показва този път на Навални. Няма значение каква е здравната причина. Дали е било откъснат тромб или различен незабавен случай. Всеки човек може да разбере - Путин умъртви Навални. Путин се опита да го токсини и по-късно го хвърли в пандиза. И можете ли да си визиите - Навални прекара повече от 300 дни в специфична наказателна килия. Те просто го убиха трудно и постепенно.

Той беше най-големият конкурент на Путин и в този момент към този момент е мъртъв. Изненадана ли сте?

Не чаках това, тъй като знам, че Навални беше мощен. Той можеше да оцелее. Той ще бъде героят на Русия. Той трябваше да бъде идващият президент на Русия. Това е ужасна вест. Не мога да го проумея.

В друго изявление казвате:  " Путин няма задоволително Навичок за всичките си съперници. "  Но от тук насетне какво остава? Това ли е краят на играта? Спечели ли Путин?

Не, безусловно не. Путин не завоюва, само че и Путин не губи войната. Сега сме тъкмо по средата. Ситуацията зависи от Запада. Ако Западът даде задоволително оръжия на Украйна ще спечелим войната колкото се може по-скоро. Всичко е в ръцете на Запада.

Защо Навални въобще се върна в Русия? Защо не остана в Европа, където е по-безопасно?

Защото Навални е съветски политик и желае да е при руснаците. Той искаше да покаже на руснаците да не се опасяват от Путин. Че можеше да се завоюва тази борба за демокрацията. Ако беше останал в Германия, никой нямаше да му повярва. Никой нямаше да го поддържа. Всеки би си помислил, че го е боязън от Путин и просто се пробва да оцелее, да защищити фамилията си и себе си. Но Навални се трансформира в същински воин на Русия и жертва живота си за бъдещето.

Познавахте ли Навални? Някога срещнахте ли го?

Не, в никакъв случай не съм се срещала с него. Но след моя митинг онлайн по малкия екран той ме поддържа. Казал е доста благи думи за мен.

По някакъв метод говорили ли сте си?

Не, той към този момент беше в пандиза, когато започнах моите дейности срещу политиката на Кремъл.

Като имаме поради какво се случи с него, какво щеше да се случи с Вас, в случай че не бяхте напуснали Русия? Ако още бяхте там.

Не мога да кажа доста. Аз бях в пандиза там. Те ме осъдиха на 8 и половина години затвор, тъй като аз просто споделих истината за Руско-украинската война. Това е закононарушение. Знаете, в случай че наричате войната война, а не специфична военна интервенция, незабавно отивате в пандиза. 

Самата Вие сте била в пандиза. Навални загуби живота си в един от най-строгите затвори, в арктичния затвор в Арктика. Знаете ли какво се случва там. Има ли случаи на изтезания?

Да, несъмнено. Той прекара над 3 години по съветските затвори. И прекара повече от 300 дни в специфична наказателна клетка. Не е допустимо човек да оцелее в такива условия. Те просто го убиха постепенно и трудно.

Какви са реакциите в Русия в този момент? Какво мислят хората за неговата гибел и пробваха ли се хората да излязат на открито и да стачкуват спокойно?

Само видях някои фрагменти от Русия и има някои смели хора, които потеглиха по улиците с разнообразни плакати и цветя. Но полицията незабавно ги залови и изхвърлиха цветята от паметниците на политически репресии.

Какво е бъдещето на Русия? Кога можете да си визиите да се върнете назад вкъщи? Скоро ли ще бъде?

Когато режимът на Путин най-сетне се разпадне, желая да си отида у дома, в Москва. Това е моята страна. Много е значимо за мен какво се случва в Русия, тъй като част от фамилията ми към момента е там. Майка ми, синът ми.

Те в сигурност ли са?

Те са в сигурност, тъй като ги е боязън да приказват с мен. Казват ми, че съм предала нашата татковина, нашето семейство. Войната разделя и унищожава толкоз доста фамилии в Русия. Те стопираха всякаква връзка с мен и демонстрираха, че поддържат режима на Путин и просто е доста сложна фамилна обстановка. Те са добре, само че се тормозя за тях. Толкова ме е боязън, че съветските управляващи могат да активизират сина ми във войната. Той учи в университет, само че знае ли се.

Вие чувствате ли се в сигурност, където и да сте в Европа? Спокойно ли се разхождате по улицата?

Просто последвам някои правила за сигурност. Не мога да ви кажа какви са, само че не бих се срещнала с някой чужд руснак.

Навални споделяше: " Не ви е разрешено да се отказвате. Ако решат да ме убият, това значи, че сме необикновено мощни. " Чувствате ли се мощна, руснаците усещат ли се мощни към момента?

Опитвам се да бъда мощна. Опитвам се да не се предавам. Опитвам се да се усмихвам. Британския министър председател Уинстън Чърчил е споделил - в случай че преминаваш през пъкъла, продължавай да вървиш. А аз нормално прибавям - и продължавай да се усмихваш. Трябва да се борим за по-доброто бъдеще на нашата страна. Трябва да се борим за демокрацията, за човешки права.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР