Светът върви неотклонно към недостиг на литий, тъй като търсенето

...
Светът върви неотклонно към недостиг на литий, тъй като търсенето
Коментари Харесай

Електрификация под въпрос: Кризата в доставките на литий е неизбежна

Светът върви праволинейно към дефицит на литий, защото търсенето на метала се усилва, а някои анализатори предвиждат, че това може да се случи още през 2025 година Други обаче считат, че този дефицит ще се появи след по-дълъг интервал от време, написа в собствен разбор CNBC.

BMI, изследователско звено на Fitch Solutions, е измежду тези, които предвиждат недостиг на доставките на литий до 2025 година В неотдавна оповестен отчет звеното изяснява този недостиг значително с това, че търсенето на литий в Китай надвишава предлагането.

" Очакваме междинен годишен растеж от 20,4% за търсенето на литий в Китай единствено за електрически транспортни средства за интервала 2023-2032 година ", се показва в отчета.

За съпоставяне, предлагането на литий в Китай ще нарасне единствено с 6% за същия интервал, изясняват от BMI, като прибавят, че този % не може да задоволи даже 1/3 от плануваното търсене.

Китай е третият по величина производител на литий, който е неразделна част от батериите за електрически транспортни средства, в света.

През 2021 година в световен мащаб са създадени 540 000 метрични тона литий, а до 2030 година Световният стопански конгрес предвижда, че световното търсене ще доближи над 3 милиона метрични тона.

Според прогнозите на S&P Global Commodity Insights продажбите на електрически транспортни средства ще доближат 13,8 милиона през 2023 година, само че след това ще продължат да порастват до над 30 милиона до 2030 година

" Ние сме сигурни в дефицита на литиевата промишленост. Разбира се, предвиждаме растеж на предлагането, само че търсенето ще нараства с доста по-бързи темпове ", декларира Корин Бланшар, шеф на отдел " Литий и чисти технологии " в Deutsche Bank.

До края на 2025 година Бланшар вижда " непретенциозен недостиг " от към 40 000 до 60 000 тона еквивалент на литиев карбонат, само че предвижда по-широк недостиг, възлизащ на 768 000 тона до края на 2030 година

Дефицит през 2030 година?

Други анализатори не считат, че дефицитът ще настъпи толкоз скоро, само че въпреки всичко предвиждат дефицит до края на десетилетието.

Макар че стартирането в употреба на повече литиеви мини и планове за изследване на минни залежи би могло да подкрепи възходящото търсене, съгласно оценките на Rystad Energy това би удължило безоблачните вероятности единствено с още няколко години.

Според компанията за енергийни изследвания стотици планове за рандеман на литий сега са в развой на изследване, само че сложността на геологията и продължителният развой на издаване на разрешителни към момента съставляват предизвикателство.

По данни на Refinitiv сега в света има едвам 101 литиеви мини.

Вицепрезидентът на Rystad Energy Сюзън Зоу прави оценка, че общото предложение на литиеви мини ще се усили с 30% и 40% на годишна база през 2023 година и 2024 година и че доставчиците ще продължат да създават както съществуващи, по този начин и планове „ на зелено “ на фона на " световния подтик за електрифициране на превоза ".

Въпреки че това може да докара до остатък на литий в международен мащаб през идната година обаче, дефицитът може да стартира да тормози веригите за доставки през 2028 година

" През идващите няколко години, макар че предлагането на литий може да остане съответно на международно равнище, районният дисбаланс в предлагането към момента е неминуем ", добавя Зоу, като отбелязва, че районните потенциали за рандеман и преправка в Съединени американски щати и Европа може да не са в положение да отговорят на търсенето на акумулатори за електрически транспортни средства.

" Световната верига за доставки на акумулатори може още веднъж да се окаже в дефицит на литий към края на това десетилетие, когато растежът на предлагането може да не е в крайник с този на търсенето ", безапелационна е тя.

При този сюжет цените на лития ще се повишат до историческия си връх от 2022 година, което от своя страна ще усили разноските за произвеждане на акумулатори. През ноември 2022 година цените на литиевия карбонат скочиха до рекордно високите съвсем 600 000 юана за звук, което е повече от 12 пъти над цените от януари 2021 година

Wood Mackenzie също предвижда, че през идващите години на общия пазар на литий ще се следи остатък в предлагането. Продължаващият растеж на търсенето и доста дребното планове, които ще стартират произвеждане до началото на 2030 година, обаче може да значат, че пазарът евентуално ще изпита недостиг на предлагането, изяснява Робин Грифин, вицепрезидент на консултантската компания за проучвания в региона на металите и минното дело, и прибавя: " Основните опасности евентуално ще дойдат от забавянето на стартирането в употреба на нови планове и забавянето на издаването на разрешителни за нови активи ".

Литиевите мини нормално лишават " 10 години или повече " от първото изобретение до пълноценната употреба на лития, изяснява пред CNBC и Остин Девъни, основен търговски шеф на Piedmont Lithium. " Вярваме, че в последна сметка ще има задоволително литий, с цел да се поддържат условията на електрификацията. Но в кратковременен проект чакаме да забележим въздействието на рестриктивните мерки в предлагането върху цените на лития в продължение на доста години ".

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР