Светът става все по-малък, а проблемите все по-големи. Случилото се

...
Светът става все по-малък, а проблемите все по-големи. Случилото се
Коментари Харесай

Макроикономист предупреди за финансов катаклизъм в Европа

" Светът става все по-малък, а проблемите все по-големи. Случилото се във Англия след оставката на Борис Джонсън сподели, че демократичната системата, даже да е най-хубавата в света, не постоянно ражда положителни решения. Ако е мощна демократична система, може бързо да ги поправя. 44 дни бяха задоволителни, с цел да се види неправилния избор на Лиз Тръс за водач на Англия в най-сложния в историята миг за Англия и за целия свят ".

Това сподели пред БНР макроикономистът проф. Димитър Иванов. И добави, че евтините популистки пропагандни изказвания от страна на политици и на икономисти единствено ускоряват неправилната заблуда за икономическото бъдеще:
-->
" Това се случи във Англия. Политическите игри отидоха прекомерно надалеч и прекомерно бързо в контраст на икономическата логичност. И стопанската система реши да тегли линия, налагайки политически противоположен завой. У нас политическата доминация над обективното ни икономическо развиване продължава 33 години. Редовното държавно управление извърши крупни стопански неточности, подценявайки инфлацията. Лоша прогноза, неприятен разбор, неприятна връзка, закъснели политически отговори ".

По думите му политическата неустойчивост е резултат на безмилостната математика на политическото и на икономическото отчаяние: 

" Тя е резултат на безмилостната математика на недостига на съществени и виновни политици у нас. Всичко това води до растеж на разноските на семействата, до инфлация. От началото на служебното държавно управление на Стефан Янев от април 2021 до края на септември 2022 година показателят на потребителските цени у нас е 120-121%, т.е. инфлацията е 21%. Тук не поставям скритата инфлация, понижените грамажи, всякаквите трикове. В еврозоната инфлацията е 17%, редици стопански системи влизат в криза. Европа е изправена пред масивен евентуален финансов прелом, надалеч по-голям и по-дълъг от този през 2008 година. Специално за България той е резултат и от продължаващата политическа рецесия, и от недостиг на национално виновни политици ", добави макроикономистът в предаването " 12+3 ".

Според него България не може да си разреши антикризисно безучастие или вакуум на ефикасни ограничения и решения.

Проф. Димитър Иванов счита, че няма драматизъм в това служебният кабинет да внесе проектозакон за удължение на периода на досегашния бюджет и отговорността за възможното възстановяване на редици бюджетни параметри да бъде поета от тематично мнозинство в Народното събрание:

" Няма по какъв начин служебното държавно управление да поеме такава политическа отговорност. Изправени сме пред големи проблеми с този бюджет, който имаме. Бюджетът не би трябвало да се прави откъснат от паричната политика ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР