Светът най-накрая разполага с автентичен портрет на един от най-великите

...
Светът най-накрая разполага с автентичен портрет на един от най-великите
Коментари Харесай

Откриха единствения портрет на Шекспир

Светът най-сетне разполага с достоверен портрет на един от най-великите бардове на литературата – Шекспир. Би Би Си оповестява, че с помощта на щастлива случайност в книга за растения, чиято възраст е близо четири века, е открит портрет на патриарха на британската литература.

Историците и откривателите на живота на великия публицист са безапелационни, че това е единствената картина, изобразяваща неговия лик, до момента в който той е бил към момента жив. Картината е дело на ранно ренесансовия художник Уилям Роджърс.

Самата книга Обща история на растенията съставлява едносъставен труд на пионера в ботаниката Джон Джерард. Неговият труд, разпрострял се на 1500 страници, се смята за библията на актуалната ботаническа просвета.

Първото издание на книгата е издадено през 1598 година. На предната корица били изобразени четири човешки фигури, дело на Роджърс. Историкът Марк Грифитс, който инцидентно е разкрил облика на Шекспир, твърди, че е разчел талантлив код в гравюрата от ранния 16-и век, до момента в който изучавал голямото научно четиво.

 Стара книга

Грифитс е разпознал изображението на Шекспир, до момента в който е дешифрирал емблематиката на цветята и хералдическите знаци на титулната страница. Мъжът, който държи растение от фамилията на лилиите и съцветие на сладка царевица, е поетът, защото тези представители на флората препращат към шекспировата поема Венера и Адонис и към нещастието му Тит Андроник, акцентира откривателят. Така е изглеждал живият Шекспир в разцвета на силите си – споделя още Марк Грифитс.

Новината, че най-сетне е намерено достоверно изображение на великия публицист, се появи в списание Кънтри Лайф. Неговият издател пази тезата, че Грифитс е непостижим експерт по отношение на ролята на растенията в литературата на ренесансова Англия и може да се има вяра на изводите му. Журналистът дефинира находката като литературното изобретение на века.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР