Светът на изкуствения интелект е по-близо до военното дело от

...
Светът на изкуствения интелект е по-близо до военното дело от
Коментари Харесай

Новата Студена война: военните AI системи


Светът на изкуствения разсъдък е по-близо до военното дело от всеки път (снимка: CC0 Public Domain)

Макар че фрагментите от бойните дейности в Украйна постоянно включваха старовремски камуфлажно-зелени камиони и гърмежи, спорът даде подтик на развиването на нови технологии – бойни системи с изкуствен интелект, които едва ли щяха да бъдат създадени ускорено при други условия.

Две седмици след старта на военния спор сред Русия и Украйна през февруари 2022 Александър Карп, основен изпълнителен шеф на компанията за разбор на данни Palantir, прави презентация пред европейските водачи. Европейците би трябвало незабавно да модернизират своите военни арсенали благодарение на Силициевата котловина, твърди той в отворено писмо.

За да остане Европа „ задоволително мощна, с цел да победи опасността от задгранична окупация “, написа Карп, страните би трябвало да възприемат „ връзката сред технологиите и страната “. Той загатва, че държавните служби, разполагащи с финансиране, следва да се насочат към млади компании, разработващи ултра-модерни технологии, и да „ изместят хватката на вкоренените снабдители “.

Дали поради него или по други аргументи, наподобява, че военните служби реагират в тази посока. На 30 юни НАТО афишира, че основава фонд за нововъведения на стойност 1 милиард $, който ще влага в новостартиращи компании на ранен стадий и фондове за рисков капитал, разработващи „ предпочитани “ технологии като изкуствен интелект, обработка на огромни данни и автоматизация. Англия и Германия отделят великодушни, многомилионни фондове за развиване на изкуствен интелект особено за защитата. Всiчки съдружници „ влагат “.

„ Войната е катализатор за смяна “, споделя Кенет Пейн, който управлява проучванията в региона на защитата в Кралския лицей в Лондон.

Войната като катализатор

Случващото се в Украйна форсира устрема да се вкарат колкото се може повече AI принадлежности на бойното поле. Тези, които могат да завоюват най-вече, са новостартиращи компании като Palantir, които се надяват да привлекат внимание (и пари), до момента в който военните се надпреварват да обновяват арсеналите си с най-новите технологии.

Както може да се чака, с това назряват и дългогодишните етични терзания по отношение на потреблението на AI във военни дейности. Технологиите са задоволително напреднали, с цел да могат да сеят опустошаване и гибел.
още по темата
Още през 2018 година, след митинги и отвращение на чиновниците, Гугъл се отдръпна от плана „ Maven “ на Пентагона, който всъщност бе опит за създаване на системи за нагледно различаване за възстановяване на военните удари с дронове. Случаят провокира развълнуван спор по отношение на човешките права и морала при създаването на AI за самостоятелни оръжия.

По това време някои от най-авторитетните учени в региона на изкуствения разсъдък се зарекоха обещаят да не работят върху смъртоносни AI.

Но това е единствено неспокойствие на повърхността. Четири години по-късно софтуерният свят е по-близо до военното дело от всеки път. Всякакви компании се надпреварват да създават и доставят AI на държавните управления – от „ вкоренените “ ИТ мастодонти до дръзки стартъпи с изумителни хрумвания.

ИТ като сериозна инфраструктура

Компаниите, които продават военни AI, вършат гръмки заявки за това, на което са способни технологиите им. Обещават всичко – от инспекция на автобиографии до обработка на данни от спътници. Софтуерът за различаване на изображения може да помогне при идентифицирането на всевъзможни цели. Автономните дронове могат да се употребяват за наблюдаване или офанзиви по суша, въздух или вода.

Някои от тези технологии са към момента в начален етап на бойното поле и са по-скоро обект на изпробване, от време на време без необикновен триумф.

Но вложенията на стопират, разработките не стопират и опитите не стопират. Мередит Уитакър, старши консултант по AI във Федералната комерсиална комисия в Съединени американски щати споделя, че напъните за създаване на военни AI системи „ разпалват изразителност в духа на Студената война “ и се пробват да основат обстановка, която нарежда Big Tech като „ сериозна национална инфраструктура “.

Ако това се случи, разработчиците на военните AI системи ще се употребяват със специфичен статут, както в било постоянно с доставчиците във военното дело. Тези бизнеси ще радват на отбрана и ще могат да избегнат редица регулации, които другояче може да им се наложат (в цивилния свят).

Дългата сянка на Китай

В цялата картина се прокрадва дългата и тиха сянка на Китай, която в последните години показва какъв брой мощно развита софтуерна промишленост поддържа и даже стартира собствен план за лична орбитална станция.

Китайската войска евентуално харчи минимум 1,6 милиарда $ годишно за AI, съгласно отчет на американския Център за сигурност и нововъзникващи технологии в Джорджтаун. Съединени американски щати пък „ към този момент има забележителен прогрес за постигането на паритет “, споделя Лорън Кан, теоретичен помощник в Съвета за външни връзки. Министерството на защитата на Съединени американски щати изиска 874 милиона $ за изкуствен интелект за 2022 година, макар че тази цифра не отразява общите вложения на министерството в AI, се споделя в отчет от март 2022 година

В отчет от предходната година, очертаващ стъпките, които Съединените щати би трябвало да подхващат, с цел да бъдат в крайник с AI до 2025 година, NSCAI прикани американските военни да влагат 8 милиарда $ годишно в тези технологии или рискуват да изостанат от Китай.

Паралелно с това Европейската комисия отдели 1 милиард $ за създаване на нови отбранителни технологии.

Натискът на „ дребните “

Всъщност, разпределението на тези вложения по никакъв начин не е ясно, въпреки да наподобява, че лъвският къс се изяжда от дребен брой огромни корпорации, които са „ вкоренени “ снабдители във военното дело. Възходът на новите играчи с нови технологии има своите принадлежности за напън.

AI се развива доста бързо, държавните управления не могат да си разрешават да продължат да разчитат на остарелия метод, в който разчитат на дългогодишни договорни сътрудници с десетилетни контракти, споделя Арно Герин, CEO на Preligens – френски стартъп за технологии за AI следене.

Стартъпите и фондовете рисков капитал показват отчаяние, че процесът се движи толкоз постепенно, споделя Катрин Бойл, общоприет сътрудник във компанията за рисков капитал Andreessen Horowitz. По думите й, „ надарени инженери ще изоставен разочаровани и ще си търсят работа във Фейсбук и Гугъл, а новостартиращите компании ще банкрутират в очакване на контракти “ в областта на защитата.

Човекът няма постоянно да има надзор над AI

И до момента в който държавни управления, военни, корпорации и стартъпи водят тази полемика, AI продължава устойчиво да навлиза на бойното поле, а етичните опасения стават все по-притеснителни.

Почти всички управляващи по света подхващат стъпки, с цел да заявяват, че ползват рамки и насоки за потребление на изкуствения разсъдък по метод, който е „ легален, виновен, благонадежден и проследим и се стреми да смекчи изкривяванията, произлизащи от логаритмите “.

Една от основните концепции е, че хората постоянно би трябвало да имат контрола върху системите с AI. Но с развиването на технологията това в действителност няма да е допустимо, споделя Кенет Пейн.

„ Целият смисъл на една самостоятелна система е да взема решения по-бързо и по-точно, в сравнение с би могъл да направи човек, и в мащаб, който е непостижим за хората “, споделя той. Според него скоро няма да е мислимо човечеството да каже „ Не, ние ще премислим и оценим всяко едно решение “.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР