Светът е изпълнен с множество красиви и причудливи обекти, завещани

...
Светът е изпълнен с множество красиви и причудливи обекти, завещани
Коментари Харесай

7 забележителни исторически обекта, които вече трудно може да посетим

Светът е изпълнен с голям брой красиви и причудливи обекти, завещани от хората, живели преди нас. Древни градове, старинни надписи или злокобни катакомби - те постоянно притеглят внимание и разсънват предпочитание да бъдат прегледани от близко.

Оказва се, обаче, че достъпът до някои от най-популярните забележителности към този момент е отчасти стеснен или даже изцяло неразрешен за туристи. Но това е само и единствено за да бъде опазено скъпото завещание.

Мачу Пикчу

Известният античен град на инките, намиращ се в Перу, от години страда от тежестта на голямата си известност. Затова от 2019 година е въведено предписание посетителите да бъдат съпроводени от лидер. Освен това би трябвало да се придвижват единствено по пътеки, особено избрани от перуанското държавно управление и ЮНЕСКО.

През 2016 година историческият обект бе прибавен към листата на ЮНЕСКО със застрашени обекти на международното завещание.

Пещерата Ласко

Когато пещерата, разположена в югозападна Франция, бе открита за света през 1940 година, забележителните праисторически рисунки по стените ѝ доста скоро привлякоха огромни тълпи. Всеки искаше да види от близко 600-те творби, основани преди към 17 000 години.

Но повече от хиляда туристи стартират да посещават всеки ден мястото. Затова се появи риск античните артефакти да бъдат развалени от топлината, влагата, въглеродния диоксид и замърсители. В резултат на това пещерата е затворена за туристи от 1967 година И който желае да видите рисунките, би трябвало да се задоволи с реплики, ситуирани покрай пещера.

Портата на Плутон

Известен още като Портата към пъкъла, обектът съставлява каменен монумент, отдаден на едноименния господ. Построен е през II век прочие н.е. в античния град Хиераполис, който се е намирал на територията на днешна Турция.

Неслучайно мястото се асоциира с входа към подземния свят. Не единствено тъй като Плутон е неговият господ, само че и поради токсичните газове, които се излъчват непрекъснато от пещерата. Ето за какво на посетителите е неразрешено да се доближават прекалено много до обекта.

Ангкор Ват

През 2017 година близо 2.5 милиона гости посещават този превъзходен храмов комплекс от XII век, ситуиран в Камбоджа. Увеличението е с близо 12% спрямо миналата година. Притокът на туристи обаче води до разгръщане на близките градски региони, които източват водата от почвата и отслабват структурата на историческите монументи.

Затова се наложи държавното управление на Камбоджа да се намеси - вследствие на което цената за вход в комплекса бе удвоена и се ограничи броят на посетителите, които могат да бъдат на мястото едновременно.

Великденски острови

Надали има някой, който не би желал да посети чилийския остров, ситуиран измежду водите на Тихия океан и да усети магията му. Големите каменни скулптури, чието значение никой към момента не е разгадал, притеглят с мистичност и чувство за антични времена.

Всичко това притегля непрекъснат поток от туристи, което пък от своя страна води до увреждане на почвата, оттова и на статуите. Затова е мощно стеснен броят на посетителите, които би трябвало даже да показват нужни документи, с цел да влязат. Неслучайно стартира да се твърди, че островът се трансформира в дестинация, налична единствено за богати пътешественици.

Кирена

Това антично населено място, които през днешния ден се намира на територията на Либия, е учредено през 631 година прочие Хр. и е било с особена значимост в античните времена. Издигнато е от античните гърци в чест на господ Аполон, а по-късно се трансформира във притежание на римляните.

Руините на Кирена са предпазени от ЮНЕСКО като монумент на Световното завещание. Въпреки това обаче, в последните години, поради градското развиване, мястото постепенно, само че несъмнено се унищожава.

Парижките катакомби

Една от най-зловещите туристически атракции на френската столица е издигната на 20 метра подземен в края на XVIII век. Катакомбите са предопределени да съхраняват човешки кости заради липса на място в гробищата в града.

Интересът към мястото е голямо и годишно се посещава от над половин милион души. Въпреки това единствено 1.7 километра от тунелите са публично отворени за гости, което е по-малко от 1% от подземната мрежа, написа Espresso.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР