Светът е голям и пъстър - и колкото народи съществуват,

...
Светът е голям и пъстър - и колкото народи съществуват,
Коментари Харесай

Най-странните сватбени обичаи по света?

Светът е огромен и цветен - и колкото нации съществуват, толкоз са и обичаите, свързани със техните вярвания и разбирания. А обичаите се отнасят към всички значими моменти от живота, в това число и към един от най-хубавите празници, какъвто е сватбеният ден.

Сватбените традиции имат своите характерни прояви в другите страни и даже в другите райони на една страна. А някои от тях са в действителност странни и най-любопитното е, че са оживели и до през днешния ден.

В Шотландия съществува много чудноват предбрачен обред. Ден преди да облече бялата си рокля, булката бива отвлечена от шаферите и околните другари. Те изсипват върху бъдещата булка черна субстанция, съдържаща примеси от развалени яйца, пепел и мляко, след което я поръсват с пера, които полепват от горната страна. И в този тип тя би трябвало да посети най-малко десетина кръчми в региона, да подвига тостове и да пие алкохол.

В Ирландия пък на булката е неразрешено да танцува в сватбения ден. Това идва от вярата на доста хора в съществуването на гноми и феи. Смята се, че това са мистични същества, които имат голяма, мистериозна мощ. А с танца си, ирландската младоженка може да ги раздразни, провокира и надлежно да бъде отвлечена по-късно през нощта. Вярата в това кара освен младоженците, само че и доста от гостите да не танцуват на сватби, пише Traveler Journeys.

Макар и малко позабравен, в Словакия към момента се среща обичаят да се пече самун от тялото на булката. Според поверията, тялото на младоженката се намазва с мед от личното ѝ семейство и по-късно се овалва в жито. Част от житото се прибавя след това към тесто, от което се пече самун за младоженеца.

Сватбените тържества във Франция от време на време наподобяват протести - надуват се свирки, удрят се гърнета с дървени лъжици и се удрят звънци. Това се прави тъкмо под прозореца на стаята на булката и младоженеца, в която те се усамотяват след сватбената гала. Шумовете обаче не секват, до момента в който невестата не се принуди да се появи и да предложения събралата се навалица в къщата. Обикновено следва забава и всеобщ запой, които не престават до сутринта. Така двойката младоженци в никакъв случай не остава сама в първата си брачна нощ.

Характерен бит за Гърция е така наречен гала на леглото. В нея се включват гостите от страната на младоженеца, които се събират в неговия дом и стартират да хвърлят пари върху брачното легло. Обичайно за гърците е да канят всичките си родственици, които от своя страна канят свои другари, които пък на собствен ред канят своите другари. Една приблизително огромна женитба в страната постоянно включва от 500 до 1500 посетители.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР