Света архиерейска литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския

...
Света архиерейска литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския
Коментари Харесай

Пловдивския владика ще служи в Стрелча на Архангеловден

Света архиерейска литургия ще бъде отслужена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай на 8 ноември 2021 година от 9.00 часа в храм „ Свети Архангел Михаил “ в Стрелча, оповестяват от общината в средногорското градче. Повод са храмовият празник и обновлението на стрелчанската черква, споделя се още в известието от домакините - Архиерейското наместничество на храм „ Свети Архангел Михаил “ и кмета на община Стрелча.

Реставрацията на храма " Свети Архангел Михаил ", който е един от знаците на Стрелча, стартира през есента на 2014 година. През септември бе маркирана 110-годишнината от освещаването на църквата като дружно с отслужения по този мотив водосвет се даде началото на внушителна по размерите си работа по реституция и консервация на украсата на църквата.



Храм-паметник „ Свети Архангел Михаил” е освен една от забележителните църкви в страната, само че и знак на религиозността и родолюбието на стрелчани.
През 1900- та година стрелчани се сплотяват към концепцията да построят нов храм, посредством който да изразят поклонението си пред жертвите на освободителните битки. Само за няколко години е издигната високата 15 м. черква с дарения и непринуден труд.

Архитектурно храм-паметник „ Свети Архангел Михаил” съставлява трикорабна базилика с една кръгла абсида и увенчана с осмостенен купол върху третия транспортен съд, който с помощта на многото двуредни прозорци, разпръсква светлината и осветява храма.

Украсата на църквата впечатлява с огромния и богато многолюден с пластична дърворезба иконостас, а стенописите са дело на локалния художник Мильо Балтов. Иконографската стратегия се разграничава от обичайна декорация на по-ранните православни църкви и е присъща за началото на XX век със устрема си за по-реалистично моделиране на облиците. На северната външна стена, върху паметни плочи са изписани имената на убитите в Априлското въстание, Балканските и Световните войни стрелчани.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР