Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той

...
Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той
Коментари Харесай

Св. свещеномъченик Дамаскин Габровски

Свещеномъченик Дамаскин се родил в град Габрово, Великотърновска епархия. Той приел монашество в Атонския Хилендарски манастир, гдето и бил създаден йеродякон, йеромонах и даже свещеник на светата обител.
Веднъж се отправил по манастирски работи в град Свищов, гдето имало хилендарско подворие, и опитал да изиска от някои турци да изплатят дълга си към манастира. Но вместо да се издължат, турците го ограбили и се сговорили скрито да вкарат в метоха една туркиня с неприятно държание, а след това като нападнали метоха и като я намерили там, вързали почтения Дамаскин и го предали на съда.
Само по един метод той би могъл да се избави от гибел - да се отхвърли от Христа и да одобри мохамеданство. Но св. Дамаскин дал отговор на това тяхно предложение:
" Аз съм се родил християнин, християнин и ще умра! Да се отрека от Христа, това за мене значи да се откажа от безконечния живот: без Него няма избавление! "
 Почитаме Св. Нина Почитаме Св. Нина
Света Нина е родена в Кападокия. Баща й бил родственик на св. Георги Победоносец, а майка ѝ - сестра на Йерусалимския патриарх. Дванадесе...
Тогава турците го завели на лобното място. Докато те готвели бесилото, св. Дамаскин изискал позволение да се помоли Богу. Като се обърнал към изток, той се прекръстил, помолил се и декларирал на убийците, че той към този момент е подготвен. Те го обесили, като с това му доставили страдалчески венец.
Свещеномъченик Дамаскин Габровски умрял на 16 януари 1771 година. Житието му било написано от монаси в Атон.
След неговата гибел, убийците му, плувайки по Дунвава, се удавили и по този метод получили справедливо наказване за почтено убития християнин.
© Жития на светиите. Синодално издателство, София, 1991 година, под редакцията на Партений, свещеник Левкийски и архимандрит доктор Атанасий (Бончев).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР