Свещената долина на инките е място, на което може да

...
Свещената долина на инките е място, на което може да
Коментари Харесай

Морей - лабораторията на инките

Свещената котловина на инките е място, на което може да видите разнородни археологически обекти, градове и селища, основани през вековете обратно.

Те се простират в подножието на Мачу Пикчу.

Едно от тези места е Морей. Намира се на към 32 км от Куско и на 7 км от солниците Марас. Тук надморската височина е 3500 метра.

Морей наподобява внушително. Състои се от три амфитеатъра и терасирани зони, които са подредени в концентрични кръгове. Те са издигнати сред XIV и XV в.

Интересното при терасите е, че тук-там доближават дълбочина до 150 метра. Стените им са с дебелина 150 метра. Нарочно - с цел да съхраняват топлината денем и да я излъчват през нощта.
View this post on Instagram
A post shared by Viajes Cusco (@viajescuscoofficial)

По този метод инките са създавали разнообразни микроклимати. В центъра температурата е най-висока и последователно понижава с отдалечаването от него на открито и нагоре.

Изследователите са записали температурна разлика сред прилежащите браншове сред 3 и 5 градуса. Така в Морей на процедура има до 20 разнообразни микроклимата.

Гледайки невероятната структура, която са основали инките, би трябвало да знаете, че терасите са по 2 метра високи. През тях минава система от стълби, като стъпалата са вградени в стените.

Изчислено е, че всяко равнище съставлява почти хиляда метра надморска височина при естествени условия на обработване.
View this post on Instagram
A post shared by FLOR & MANU | TRAVEL TIPS (@travelusfm)

Терасите са завършени от подпорни стени и комплицирана система от напоителни канали, с плодородни почви, които разрешават развъждането на повече от 250 типа растения. Голям басейн или езерце в горната част на обекта съхранява вода, която по-късно се придвижва до всяко равнище посредством издълбани в камък напоителни канали, написа labrujulaverde.com.

View this post on Instagram
A post shared by Machu Picchu (@machupicchu.pe)

Огромното количество пръст, което инките е трябвало да отстранен, с цел да основат Морей, кара учените да считат, че те са употребявали към този момент съществуващи дупки. Например, от удар на астероид.

Учените са единомислещи - Морей е бил център за селскостопански проучвания. Тук инките са провеждали опити с реколтата и са планували добивите.

View this post on Instagram
A post shared by Felipe Villada R (@felipe_villada)

Всяка една тераса е осигурявала разнообразни условия на развъждане. Тази доктрина е подкрепена и от откритите от археолозите семена от разнообразни типове култури.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР