Свалянето на всеки 5 кг от теглото покачва с 2

...
Свалянето на всеки 5 кг от теглото покачва с 2
Коментари Харесай

Д-р Георги Лазаров, уролог-андролог: Стресът при младите мъже е причина за стерилитет

Свалянето на всеки 5 кг от тежестта повишава с 2 единици равнището на тестостерона
Употребата на стероиди нарушава сперматогенезата

За стерилитет в двойката стартира да се приказва, когато се вършат опити шест и повече месеца и не се стига до бременност. Не е належащо сътрудниците да бъдат обезпокоени при крах още от първия или втория месец. Според всички международни и европейски рекомендации не е належащо да се подхващат профилактични проучвания авансово, успокоява доктор Георги Лазаров, уролог-андролог в ПСАГБАЛ „ Св. София “, чиито научни ползи са в региона на мъжкия стерилитет, еректилната дисфункция, нарушаванията в производството на тестостерон и останалите полови хормони, вродените болести на мъжката полова система.

Причините за стерилитет при мъжа могат да бъдат от вродени аномалии до редица добити положения и болести (на черния дроб и бъбреците, метаболитен синдром, обвързван с прекалено увеличение на телесното тегло, високо кръвно налягане, повишение на кръвната захар и вторично довеждащ до понижено количество на тестостерон в кръвта и нараснало равнище на естрогени и пролактин). Нарушения на сперматогенезата (образуването на мъжки полови клетки) могат да бъдат свързани с изискванията на труд – нараснала температура на работната среда, работа с бои и лакове на ацетонова основа, радиация или радиовълни). До мъжки стерилитет могат да доведат предхождащи интервенции – най-често хернии или други аномалии в детска възраст, прекарано торзио (усукване на семенната връв) на тестиса, приложимост на стероиди при тренировки във фитнес залите.

На фона на множеството аргументи за стерилитет при мъжете относително рядко се приказва за нарушаванията в секрецията на тестостерон. Повечето признаци за по-ниското равнище на този хормон са неспецифични: обща уязвимост, бодърствуване, лесна уморяемост, сложна централизация, нараснала нервна възбудимост, загуба на либидо, по-слаба ерекция или загубата й. В последно време се потвърдиха и разстройства в уринирането, изброява доктор Лазаров.

Причините за трайно ниското равнище на тестостерон най-често са наднорменото тегло и затлъстяването и обвързваните с него метаболитни нарушавания: нараснал холестерол, нараснало равнище на кръвна захар и триглицериди. Ниско равнище на тестостерон се открива обаче и при мъже с естествен показател на телесна маса, което значи, че съществуват и други фактори от метода на живот, като тютюнопушене, ежедневна приложимост на алкохол, опиати.

„ За мен една от главните аргументи е стресът при младите мъже – споделя доктор Лазаров. - Те са в тази възраст, в която желаят да се потвърдят и работят доста над 8 часа дневно, в това число събота и неделя. “

За да се откри дали има проблем с равнището на тестостерона, преди всичко се прави обзор при уролог-андролог, който прави цветна Доплерова ехография на тестисите, след което се назначават хормонални проучвания. Еднократно заниженото равнище на тестостерон не е показателно за някакъв проблем. Така нареченото трайно ниско равнище на хормона значи три поредни проби в границите на най-малко 3 месеца да са с невисок резултат, прецизира урологът.

„ Мъжете под 50 години не трябва да бъдат хормонално замествани, в случай че не са с вродени аномалии за липса на тестостерон – предлага урологът. - За тях най-често се построява хигиенно-диетичен режим и се ползва терапия с фитопрепарати или антиестрогени. При тях използването на тестостерон води до блокиране на сперматогенезата и не се предлага. Дават се препарати, повлияващи индикаторите на метаболизма, до момента в който се редуцират избрани килограми. Важно е да се знае, че свалянето на всеки 5 кг повишава с 2 единици равнището на тестостерона. “

При мъжете над 50 години заместителната терапия с тестостерон е при доста строги показания и под непрестанен надзор на уролог-андролог. Нивото на тестостерона би трябвало да е трайно под долната граница на нормата и самите пациенти да имат съществени недоволства. В тази възраст рисковете са от злокачествено изродяване на простатната жлеза. По принцип ракът на простатата е хормонално сензитивен към тестостерон и в случай че се поддържа по-високо равнище на този хормон, рискът от по-бързо развиване е доста по-голям. Поради тези аргументи доктор Лазаров постоянно поучава мъжете преди да подхващат лекуване, да се съветват с стеснен експерт в тази област.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР