Сваленият президент на Перу Педро Кастильо, хвърлен в затвора, докато

...
Сваленият президент на Перу Педро Кастильо, хвърлен в затвора, докато
Коментари Харесай

Сваленият президент на Перу поиска да бъде освободен

Сваленият президент на Перу Педро Кастильо, хвърлен в пандиза, до момента в който чакаше правосъден развой по обвинявания в " протест " и скрит план, в сряда  изиска от съда да го освободи.

" Моля за завършек на омразата и за моята независимост, сподели Кастильо пред Върховния съд в онлайн чуване. Никога не съм правил закононарушението протест ", добави той.

53-годишният Кастильо беше свален от Народното събрание след процедура по премахване от власт и задържан на 7 декември. Дотам се стигна, след като самият той се опита да разпусне Конгреса, с цел да ръководи с декрет.

Откакто пристигна на власт през юли 2021 година, той се сблъска с гневна политическа съпротива на всички фронтове и следствията започнаха съвсем незабавно на голям брой искове за корупция.

След несполучливия опит за преврат Кастильо беше арестуван в прелиминарен арест за 18 месеца.

Отстраняването на някогашния селски преподавател и синдикален водач провокира митинги в цялата страна, като омбудсманът по правата на Перу съобщи за 22-ма убити при конфликти и над 600 ранени.

Екипът на отбраната на Кастильо желае преустановяване на предварителното му задържане в затвор в полицейска база в Лима.

Съдът, управителен от арбитър Сезар Сан Мартин, би трябвало да се произнесе по-късно.

Кастильо твърди, че е държан в изолираност и моли съдията да му даде достъп до телефон, с цел да се свърже със брачната половинка си и двете си деца, които са получили леговище в Мексико.

Според омбудсмана по правата на Перу, чиито представители са посетили Кастило в пандиза предходната седмица с екип от Междуамериканската комисия по правата на индивида, някогашният президент е бил в положително здраве и е бил държан в законни условия.

Кастильо беше задържан часове след импийчмънта си, до момента в който отиваше към мексиканското посолство, с цел да изиска леговище.

На негово място клетва постави неговият вицепрезидент Дина Болуарте.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР