Сваленият президент на Перу Педро Кастильо, хвърлен в затвора, докато

...
Сваленият президент на Перу Педро Кастильо, хвърлен в затвора, докато
Коментари Харесай

Сваленият президент на Перу поиска да бъде освободен

Сваленият президент на Перу Педро Кастильо, хвърлен в пандиза, до момента в който чакаше правосъден развой по обвинявания в " протест " и скрит план , в сряда  изиска от съда да го освободи.

" Моля за завършек на омразата и за моята независимост, сподели Кастильо пред Върховния съд в онлайн чуване. Никога не съм правил закононарушението протест ", добави той.

53-годишният Кастильо беше свален от Народното събрание след процедура по премахване от власт и задържан на 7 декември. Дотам се стигна, след като самият той се опита да разпусне Конгреса, с цел да ръководи с декрет.

Откакто пристигна на власт през юли 2021 година, той се сблъска с гневна политическа съпротива на всички фронтове и следствията започнаха съвсем незабавно на голям брой искове за корупция.

След несполучливия опит за преврат Кастильо беше арестуван в прелиминарен арест за 18 месеца.

Отстраняването на някогашния селски преподавател и синдикален водач провокира митинги в цялата страна, като омбудсманът по правата на Перу заяви за 22-ма убити при конфликти и над 600 ранени.
 В Перу оставят в пандиза някогашния президент Кастильо за 18 месеца
В Перу оставят в пандиза някогашния президент Кастильо за 18 месеца

Той отхвърля обвиняванията

Екипът на отбраната на Кастильо желае преустановяване на предварителното му задържане в затвор в полицейска база в Лима.

Съдът, управителен от арбитър Сезар Сан Мартин , би трябвало да се произнесе по-късно.

Кастильо твърди, че е държан в изолираност и моли съдията да му даде достъп до телефон, с цел да се свърже със брачната половинка си и двете си деца, които са получили леговище в Мексико.

Според омбудсмана по правата на Перу, чиито представители са посетили Кастило в пандиза предходната седмица с екип от Междуамериканската комисия по правата на индивида, някогашният президент е бил в положително здраве и е бил държан в законни условия.

Кастильо беше задържан часове след импийчмънта си , до момента в който отиваше към мексиканското посолство, с цел да изиска леговище.

На негово място
 Мексико даде леговище на сваления президент на Перу
Мексико даде леговище на сваления президент на Перу

Властите сега договарят за безвредното пътешестване на фамилията на Кастильо
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР