Свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи

...
Свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи
Коментари Харесай

Аун Сан Су Чжи не се призна за виновна по делото за изборни измами


Свалената от власт лидерка на Мианма Аун Сан Су Чжи отхвърли обвиняванията против нея по делото за изборна машинация, давайки през днешния ден за първи път показания по случая в съд в столицата Найпидо, заяви чиновник на правосъдната система, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Армията завзе властта от определеното държавно управление на Су Чжи през февруари предходната година, заявявайки, че на парламентарните избори през 2020 година са осъществени всеобщи измами при гласуването - изказване, което не е доказано от самостоятелни наблюдаващи на изборите.

Партията на Су Чжи Национална лига за народна власт завоюва тези избори с победен резултат, до момента в който подкрепяната от военните Партия на солидарността и развиването на съюза се показа едва.

Осъдителна присъда по делото за изборна машинация може да докара до разформироване на партията на Су Чжи и неспособност за присъединяване в нови избори, които военните дадоха обещание да се проведат през 2023 година

Су Чжи към този момент беше наказана на 11 години затвор, откакто беше приета за отговорна по обвинявания в противозаконен импорт и владеене на уокитокита, нарушение на коронавирусните ограничавания, подстрекаване към протест и корупция.

Обвинението в изборна машинация беше отправено през ноември от държавната изборна комисия, чиито членове бяха назначени от военното държавно управление. Военните уволниха предходните членове на комисията, които бяха оповестили, че на изборите не е имало съществени нарушавания.

Служител на правосъдната система, осведомен с делото, съобщи, че Су Чжи е декларирала пред съда, че не е нарушавала конституцията  при провеждането на парламентарните избори през 2020 година и не е оказвала въздействие на изборната комисия при тези избори и е пледира почтена. Повече детайлности за казаното от нея не бяха предоставени, защото на юристите й е неразрешено да дават информация за делото.

Служителят, който приказва при изискване за анонимност, съобщи, че Су Чжи наподобява в положително здравословно положение.

Всички съвещания по процесите против Су Чжи, които се организират в правосъдна зала в пандиза,  са закрити.

Су Чжи е съдена и по обвиняване в нарушение на Закона за служебната загадка, за което се планува оптималната присъда от 14 години, и по 11 точки от Закона за битка с корупцията, като по всяка точка може да получи до 15 години затвор и санкция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР