Св. Калистрат е живял през трети век. Родил се в

...
Св. Калистрат е живял през трети век. Родил се в
Коментари Харесай

Св. мчк Калистрат и дружината му. Св. апостоли от 70-те Марк и Аристарх

Св. Калистрат е живял през трети век. Родил се в гр. Картаген. От детска възраст бил учтив в християнската религия. Баща му и дядо му били християни. Неокора, един от неговите прародители, служил като боец в Йерусалим при Пилат Понтийски през време на Христовите премеждия. Той видял чудесата при Христовата гибел и повярвал в Господа. Бил образован във вярата и кръстен от апостолите. Като се върнал в къщи, Неокора донесъл измежду домашните си светата религия в Христа. Още от това време родът на Неокора бил християнски жанр.

Така след време и св. Калистрат бил роден, кръстен и учтив като християнин. Като възмъжал, станал боец. Той бил едниственият християнин в целия полк. Някои от бойците го виждали по какъв начин ставал нощно време и се молел на Бога. Споменавал името на Христа Спасителя. Те съобщили на военачалника Персентин, че той е християнин. А Персентин бил яростен гонител и изтезател на християните.

За да се увери, че Калистрат е в действителност християнин, Персентин му заповядал да принесе жертва на боговете. Калистрат уверено отказал да стори това.

Нанесен му бил нечовечен побой. После бил хвърлен в морето. Но Божията мощ го избавила от гибел. Два делфина го изнесли жив на брега. Той излязъл невердим от водата.

Като видели търпението на Калистрат при ужасния пердах и чудото, станало с него, 49 бойци повярвали в Христа Господа. Те били също грубо бити. След това хвърлени дружно с Калистрат в тюрма. Там св. Калистрат ги научил на вярата и ти укрепил духом. Като него и те показали огромно геройство при страданията. Господ посочил велика мощ над тях.

Като видял, че не може и при най-ужасни мъчения да склони св. Калистрат и другите 49 бойци да се откажат от вярата си в Спасителя, мъчителят разпоредил всички да бъдат избити в тъмницата.

Така петдесет бойци от полка в Картаген потърпевши за името Христово в 266 година По-късно била построена черква над техните свети мощи.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР